Türgi: USA sõdurid võivad vaenlase mundrit kandes rünnaku alla jääda (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi tankid Süürias.
Türgi tankid Süürias. Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Türgi ähvardas täna laiendada kurdi mässuliste vastast operatsiooni Põhja-Süürias Manbiji linnani ja isegi Eufrati jõest itta ning hoiatas, et USA sõdurid võivad vaenlase mundrit kandes rünnaku alla jääda.

Türgi alustas 20. jaanuaril Süüria põhjaosas Afrini piirkonnas operatsiooni Oliivioks. See on suunatud Süüria kurdide Rahvakaitseüksuste (YPG) vastu, milles Ankara näeb Türgit ohustavat terrorirühmitust.

YPG on aga USA oluline liitlane võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik (IS), nii et Afrini operatsioonis võitleb USA NATO liitlane vägedega, mida ameeriklased toetavad ja relvastavad.

Lisaks Afrini enklaavile Süüria loodeosas on YPG kontrolli all veel strateegilise tähtsusega Manbiji linn idas ja Iraagi piirini ulatuv maariba Eufratist ida pool.

«Kui nad (YPG) Manbijist ei lahku, läheme me Manbiji, läheme itta Eufratini välja,» ütles Türgi asepeaminister Bekir Bozdağ uudistekanalile CNN-Türk.

Afrinis ja selle ümbruses Ameerika sõdureid ei ole, kuid nad on Manbijis ja Eufratist idas, kus nad aitavad kurdidel IS-iga võidelda.

Bozdağ rõhutas, et Türgi ei soovi vastasseisu USA sõduritega, aga neil on oht rünnaku alla jääda, kui nad YPG mundris võitlevad.

«Me ei taha sugugi kokkupõrkeid USA-ga Manbijis, Eufratist idas ega kusagil mujal,» kinnitas asepeaminister, aga hoiatas, et «kui USA sõdurid kannavad terroristide mundreid ja on rünnakus armee vastu terroristide hulgas, ei ole võimalik vahet teha».

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles