Seksiskandaal andis hoogu Prantsuse valimisvõitlusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi Nicolas Sarkozy abikaasa Carla Bruni eilsel teleintervjuul. Naine ootab väidetavalt presidendi last.
Presidendi Nicolas Sarkozy abikaasa Carla Bruni eilsel teleintervjuul. Naine ootab väidetavalt presidendi last. Foto: Reuters/ScanPix

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) tegevdirektori Dominique Strauss-Kahni kohtu ette astumine andis plahvatusliku avalöögi Prantsusmaa presidendivalimistele.

Laupäeval vahistatud sotsialistide siiani kõige tõenäolisem presidendikandidaat Strauss-Kahn astus eile USAs kohtu ette seoses süüdistusega, et ta üritas vägistada ühe New Yorgi luksushotelli toateenijat. Lisaks tuli eile ilmsiks, et mehel lasub teinegi kahtlustus vägistamiskatses, sedapuhku kodumaal.

Skandaali taustal hoogustusid aga arutelud selle ümber, mis 2012. aasta kevadistel presidendivalimistel president Nicolas Sarkozy peamiseks rivaaliks peetud Strauss-Kahni poliitilisele surmale järgneb.

Poliitiline surm

Reutersi teatel kujunes Prantsusmaal läbivaks hinnanguks, et kuigi 62-aastast meest pole kaugeltki veel süüdi mõistetud ning ta võib kokkuvõttes ka süütuks osutuda, on tema poliitiline karjäär selle hoobiga lõpetatud. «Üks asi on kindel: Dominique Strauss-Kahnist ei saa Prantsusmaa järgmist presidenti,» kirjutas Le Figaro.

Paljud ennustavad raskeid aegu sotsialistidele ning uut tõusu Sarkozyle. Täna kohtuvadki sotsialistide juhtfiguurid kriisikoosolekul.

«Paberil näib afäär riigipea šanssidele uue tõuke andvat, kuigi tema tagasivalimine tundus isegi paremal pool paljudele võimatu,» avaldas Les Echos. Üks Sarkozy abidest teatas aga väljaandele: «Strauss-Kahn oli lihtsaim vastane. Ta pühkis minema Sarkozy vead.»

Opositsioonierakond hellitas varem lootust, et just 2012. aastal õnnestub valimistel ebapopulaarset Sarkozyd võita. «Sotsialistid kaotasid kandidaadi, kes oli küsitlustes parimal positsioonil Nicolas Sarkozy löömiseks,» tõdes Liberation, mille pealkirjas seisis: «Šokk. Poliitiline pomm. Kõuekärgatus.»

Kui Prantsuse valijad on üldiselt kõigutamatud, kui asi puutub poliitikute intiimsuhetesse, kuna seda peetakse rangelt eraasjaks, siis vägistamiskatse puhul on teised lood.

Alles aprillis oma naistelembust Liberationile kommenteerinud Strauss-Kahn tõdes juba toona, et tema peamised takistused edukale kampaaniale on raha, naised ja tema «juudilikkus». «Jah, mulle meeldivad naised. Ja mis siis? Juba aastaid on olnud juttu suurte orgiate fotodest, kuid midagi pole iial välja tulnud,» lisas nüüd trellide taga olev Strauss-Kahn toona.

Teisalt nähti ka võimalust, et Strauss-Kahni põrumine ei aita Sarkozy nahka päästa. «Prantsuse inimesed tahavad keerata 2012. aastal uue lehekülje,» leidis poliitikaanalüütik Stephane Rozes BFM TV-le antud intervjuus, vahendab Bloomberg. Potentsiaalsete võitjatena näeb ta hoopis Jean-Luis Borlood (UMP), sotsialistide liidrit Martine Aubryd või Strauss-Kahni järel populaarsuselt teist sotsialisti François Hollande’i.

Just Hollande’i väga head võimalused kerkisid esile paljudes väljaannetes. Lustlik endine parteijuht, kes reklaamib end kui tavalist meest, vastandudes sellega Strauss-Kahni mainele, sai viimastes küsitlustes üllatuslikult hea tulemuse. Erinevate väljaannete hinnangul teeb Hollande’i laitmatu maine kokkuvõttes temast ehk isegi võimsama kandidaadi.

Esileedi võimalik rasedus

Pariisi Poliitikateaduste Instituudi professor Gérard Grunberg leidis, et vara on hakata Sarkozy suurt tõusu ennustama. «Mäng on algseadistatud. Hollande võib võtta juhtimise sotsialistide eesotsas, Sarkozy üritab võita üle Strauss-Kahni toetajaid keskel ja paremäärmuslaste liider Marine Le Pen panustab Prantsuse eliidi läbikukkumisele,» tõdes ta Bloombergile. «Oma pearivaali kaotamine pole alati hea asi, see hägustab mängu.» Le Penile olevat skandaal aga kullasoon.

Sarkozy puhul võivad aga mängu tulla ka hoopis uued mõjutajad. Nimelt ringlevad juba tükk aega jutud, et tema abikaasa Carla Bruni-Sarkozy on lapseootel. 43-aastane endine tippmodell seda küll eile TF1-le antud teleintervjuus otseselt ei kinnitanud, kuid andis spekulatsioonidele hoogu juurde.

«Tean, et teile ei meeldi, kui inimesed teie eraelust räägivad, kuid tahtsin teid vaid õnnitleda,» ütles saatejuht Jean-Pierre Pernaut' intervjuu lõpus saladuslikult, vahendab AFP.

Bruni naeratas ja vastas: «Ma õnnitlen ka teid.» Seejärel intervjuu lõppes. Mis põhjusel teineteist õnnitleti, ei avaldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles