Doku Umarovit bin Ladeni tapmine ei heiduta

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamijõudude ühendamise Venemaale kuuluvatel aladel enda eesmärgiks võtnud Doku Umarov on võtnud vastutuse mitme terrorirünnaku eest.
Islamijõudude ühendamise Venemaale kuuluvatel aladel enda eesmärgiks võtnud Doku Umarov on võtnud vastutuse mitme terrorirünnaku eest. Foto: SCANPIX

Venemaa tagaotsituima mehe, rahutu Põhja-Kaukaasia mässuliste liidri Doku Umarovi kinnitusel ei mõjuta Al-Qaeda liidri Osama bin Ladeni tapmine edasist võitlust Venemaal.

«Mis puudutab Osama bin Ladeni surma mõju maailmale, siis minu arvates ei usu ka uskmatud ise, et nende elu on kergemaks muutunud,» ütles Umarov täna islamivõitlejate veebilehel Kavkaz Centre ilmunud intervjuus, teatas uudistevõrk AFP.

«Kõik märgid näitavad, et maailm on olukorras, kus džihaadi liidrite surm ei peata islami taassünni protsessi,» leidis Umarov, kes artiklile lisatud fotol kannab pesapallimütsi ja kaitsevärvusega särki.

Umarov lükkas ümber väited, nagu oleks Venemaa intensiivistunud erioperatsioonid peatanud islamistide tegevuse. Tema sõnul võitlus jätkub, kuid Venemaa võimude tegevus on sundinud neid taktikat muutma. Umarkovi kinnitusel on kogu Kaukaasia emiraat ning Venemaa sõjaliste operatsioonide tallermaaks.

Ka avaldas Umarov toetust araabia maades käivale nn araabia kevadele. Tema sõnul kukutatakse sel moel neis riikides võimul olevad lääneriikide nukuvalitsused. «Kõik näevad, kuidas Ameerika ja teised lääneriigid loobuvad liitlastest, nukuvalitsustest, kes on neid paljude aastate jooksul truult teeninud,» lausus Umarov, kes kutsus üles kehtestama islamiseadusi relvastatud võitluse abil.

Umarov võttis vastutuse 24. jaanuaril Moskva Domodedovo lennujaamas korraldatud terroriakti eest, kus lisaks enesetaputerroristile kaotas elu 40 inimest. Tema väitel tegutses ta Allahi nimel ja hulljulge rünnaku eesmärgiks on iseseisva islamiriigi moodustamine Põhja-Kaukaasiasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles