Ekstremistidest «Biitleid» tunti tänu jõhkratele piinamistele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džihaadi-John.
Džihaadi-John. Foto: AP/Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik kurikuulsa «Biitlite» rakukese kaks viimast liiget tabati kurdi võitlejate poolt Süürias, teatas USA meedia eile.

Teadaolevalt on tegemist Alexanda Kotey ja El Shafee Elseikhiga. Kõik neli varasemalt Lääne-Londonis elanud islamiäärmuslast said hüüdnime «Biitlid» oma briti aktsendi tõttu. USA ametnike sõnul hukkas nelik pea maharaiumise teel enam kui 27 lääneriikidest pärit pantvangi. Piinatuid arvatakse olevat palju rohkem.

Rakukese ninamees, kurikuulus Mohammed Emwazi ehk Džihaadi-John hukkus USA ning liitlaste õhurünnakus Süürias 2015. aastal. Neljas liige Aine Davis mõisteti eelmisel aastal Türgis terrorismi eest vangi.

Kotey on 34-aastane ja kasvas üles Lääne-Londonis, 29-aastane Elseikh on pärit Sudaanist, kust ta 1990. aastatel oma perega Suurbritanniasse kolis. Kaks tabatud meest olid rakukese viimased vabaduses viibinud liikmed.

Esimesena teatas terroristide tabamisest New York Times (NYT) ning hiljem Guardian. NYT toetus anonüümsetele USA ametnikele, kelle sõnul tabati mehed Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) võitlejate poolt juba jaanuari alguses. Ülekuulamiseks said õiguse ka USA julgeolekujõud.

SDF kahtlustas, et tegu oli võõrvõitlejatega ja andis sellest USA erivägedele teada. Terroristide identiteet tehti kindlaks sõrmejälgede ja teiste biomeetriliste meetodite abil. Väidetavalt said USA ametnikud brittide tabamisest teada jaanuari keskel. Mõlemad mehed on võimudele andnud väärtuslikku informatsiooni ISISe liidrite ja struktuuri kohta.

Allikate sõnul oli Kotey seotud jõhkrate hukkamiste ja erakordsete piinamistega. Samuti on ta väidetavalt vastutav mitmete brittide värbamise eest terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) ridadesse. Ka Elseikh sai tuntuks erakordselt jõhkrate piinamis- ja hukkamismeetoditega. Näiteks lõi ta ISISe vangivalvurina töötades inimesi risti ja piinas neid elektrišokkide ning uputamisega (waterboarding).

ISISe terroristid Raqqas.
ISISe terroristid Raqqas. Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Brutaalsed ekstremistid peksid korduvalt Raqqas hoitud pantvange. Džihaadi-Johni süüdistati ka USA ajakirjanike James Foley ja Steven Sotloffi ning abitöötaja Abdul-Rahman Kassigi tapmises.

Foley ema ütles BBC-le, et tema sõnul tuleks tabatud terroristidele karistuseks määrata eluaegne vangistus.

Briti välisministeeriumi kõneisik ei soovinud terroristide tabamist kinnitada, aga ei lükanud seda ka ümber.

Pole selge, kuidas terroristide üle kohut mõistma hakatakse. NYT sõnul pole mehi veel ametlikult USA relvajõududele üle antud. USA justiitsministeerium ei vastanud küsimusele, kas jõhkardite üle hakkab kohut mõistma USA föderaalkohus.

Siiani käib jaht ISISe liidrile Abu Bakr al-Baghdadile. Viimaste aastate jooksul on liikvel olnud kuulujutud al-Baghdadi surma kohta, aga need pole kinnitust leidnud. USA võimud usuvad, et esiterrorist on siiani elus ning peidab end Iraagi ja Süüria piirialadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles