USA ja Türgi hakkavad Süürias koostööd tegema (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olevad Türgi sõdurid ei ole looga seotud.
Pildil olevad Türgi sõdurid ei ole looga seotud. Foto: NAZEER AL-KHATIB/AFP/Scanpix

USA välisministri Rex Tillersoni sõnul leppisid USA ja Türgi kokku, et hakkavad töötama Süürias koos, kuid ta ärgitas Türgit vaoshoitusele Süürias Afrinis toimuvas sõjaoperatsioonis.

«Me ei hakka enam tegutsema üksinda, et USA teeb ühte asja ja Türgi teist,» lausus Tillerson Ankaras pärast kõnelusi Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğluga.

«Me hakkame koos töötama... Meil on selle saavutamiseks head mehhanismid, ees seisab palju tööd,» sõnas Tillerson.

Samas manitses ta Türgit ohjeldama oma sõjalist operatsiooni Põhja-Süürias kurdide alal Afrinis. Tillerson rõhutas, et USA-l ja Türgil on Süürias samad eesmärgid.

Tillersoni peaeesmärk Türgi-visiidil oli maandada Türgi rahulolematust USA Süüria-poliitika asjus. Vaidlus läitis kahe riigi vahelistes suhetes sügavaima kriisi pärast 2003. aastal puhkenud Iraagi sõda.

Washington on hoiatanud, et Afrinis vältav Türgi sõjaoperatsioon Süüria kurdi Rahvakaitseüksuste (YPG) vastu nõrgendab võitlusest pühasõdalaste vastu. USA on YPG üks peamisi toetajaid.

Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu (paremal) ja USA välisminister Rex Tillerson.
Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu (paremal) ja USA välisminister Rex Tillerson. Foto: BURHAN OZBILICI/AP

Tillerson lisas pärast kohtumist, et Türgi ja USA peavad lahendama pingelise olukorra, mis ümbritseb kurdide kontrollitud Manbiji linna, mida Ankara mõtleb rünnata.

USA-l on Manbijis sõdurid ning Ankara plaan ähvardab kutsuda esile sõjalise vastasseisu kahe NATO liitlase vahel. «Manbiji saab olema meie ühistes tööpüüdlustes prioriteet,» lausus Tillerson.

Linn oli varem äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) kontrolli all, kuid kurdid suutsid rühmituse sealt tõrjuda. Tillersoni sõnul on väga tähtis, et linn ei langeks uuesti pühasõdalaste kontrolli alla.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles