Saksa koolitüdrukust ISISe pruut mõisteti vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Mosuli lähedal.
Naine Mosuli lähedal. Foto: ALAA AL-MARJANI/REUTERS/Scanpix

Saksamaa koolitüdruk, kes reisis terrorirühmitusega Islamiriik (ISIS) liitumise nimel Iraaki, mõisteti Iraagis nüüd kuueks aastaks vangi. Iraagi valitsusväed võtsid Linda W. kinni Mosuli lahingu ajal.

Iraagi kohus mõistis Saksamaa teismelisele kuue aasta pikkuse vangistuse seotuse eest ISISega, teatas Saksamaa meedia eile.

Bagdadi õigusorganeid tsiteerinud Saksamaa uudistekanalid NDR ja WDR ning ajaleht Süddeutsche Zeitung väitsid, et 17-aastane tüdruk sai viie aasta pikkuse karistuse ISISe liikmeks olemise eest ning ühe aasta lisaks Iraaki illegaalselt sisenemise tõttu.

Saksamaa idaosas asuvast Pulsnitzi linnast pärit Linda põgenes kodust 2016. aasta keskel. Enne seda oli ta internetis ekstremistidega suhelnud ning islamiusuliseks hakanud. Tema enda sõnade kohaselt reisis ta Iraaki läbi Türgi ja Süüria ning abiellus Tšetšeeniast pärit terroristiga.

Iraagi võimud vahistasid Linda eelmise aasta suvel Mosulis. Seejärel saadeti ta Bagdadis asuvasse vanglasse.

Veidi aega pärast kinnipidamist antud teleintervjuus ütles tüdruk, et kahetseb islamistidega liitumist. «Ma tahan koju oma perekonna juurde minna. Tahan sõjast välja saada, eemale relvadest ja mürast,» ütles Linda. Ta jätkas: «Ma ei tea, kuidas ma nii rumala idee peale tulin. Olen oma elu rikkunud.»

ISISe ekstremistid.
ISISe ekstremistid. Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Linda on üks sadadest välismaa naistest, kelle Iraagi võimud ISISega sidemete pärast vahistanud on. Jaanuaris mõistis Iraak surma ühe Saksamaalt Mannheimist pärit naise, kes terrorirühmitusega liitunud oli.

Sajad Euroopast pärit võõrvõitlejad liitusid ISISega pärast seda, kui rühmitus hõivas 2014. aastal suured maa-alad Iraagis ja Süürias. Paljud neist tabati, aga arvatakse, et suur osa neist on võimude käest pääsenud ja tsiviilisikutega koos sõjapiirkonnast põgenenud.

Bagdad kuulutas detsembris ISISe alistatuks, aga rühmitus on ka pärast seda jätkanud terrorirünnakutega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles