Hollandi parlament tunnistas armeenlaste genotsiidi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi parlamendi liikmed.
Hollandi parlamendi liikmed. Foto: Roel Rozenburg/AFP/Sanpix

Hollandi parlament hääletas neljapäeval ülekaalukalt 1915. aastal Osmani impeeriumis armeenlaste vastu sooritatud tapatalgute genotsiidiks tunnistamise poolt sammuna, mis tõotab veelgi pingestada riigi suhteid Türgiga.

«Algatus on vastu võetud,» ütles parlamendispiiker Khadija Arib pärast seda, kui alamkoda toetas 142 poolt- ja kolme vastuhäälega ettepanekut, mille järgi «parlament ei räägiks armeenlaste genotsiidist ebamääraselt».

Alamkoda toetas ka valitsuse esindaja saatmist 24. aprillil Jerevani genotsiidi mälestusüritustele.

Armeenlased on aastaid püüdnud saavutada 1915.-17. aasta tapatalgute rahvusvahelist tunnustamist genotsiidina. Nende sõnul sai toona surma 1,5 miljonit armeenlast.

Türgi - genotsiidis süüdistatava Osmani impeeriumi järglane - väidab, et tegu on kollektiivse tragöödiaga, mis nõudis nii türklaste kui armeenlaste elusid.

Ankara on otsustavalt termini «genotsiid» kasutamise vastu ja väidab, et armeenlaste ülestõus Esimese maailmasõja ajal ja sissetungivate Vene vägede toetamine viis selleni, et surma sai 500 000 inimest.

Juhtunut on genotsiidina tunnustanud üle 20 riigi, seal hulgas Saksamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles