USA vanim senaator mõisteti süüdi korruptsioonis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA senatis kõige kauem ametis olnud vabariiklaneTed Stevens mõisteti kohtus süüdi korruptsioonis, sest ta oli valetanud Kongressile esitatud aruannetes kingituste kohta, mida ta sai naftakompaniilt Veco.

Alaskas nädal pärast tagasivalimist taotlev senaator mõisteti süüdi seitsmes kuriteojuhtumis, millest igaühe eest võiks talle määrata kuni viie aasta pikkuse vanglakaristuse, vahendas BBC News.

84-aastane senaator sai kohtu hinnangul oma kodus teostatud sisustustööde ja kingituste kujul naftafirmalt kokku rohkem kui veerand miljonit dollarit. Veco naftakompanii asutaja ja juht Bill Allen tunnistas end altkäemaksu andmises süüdi juba mullu mais.

Stevens ise väitis kohtule, et ta maksis viimasele 160 000 dollarit ning tema teada rohkem ei olnudki nõutud. Paljusid kingitusi, mille seas oli näiteks ka massaažitool ja muud mööblit, pidas ta enda sõnul aga laenuks.

Prokurör seda juttu mõistagi ei uskunud ning ka vandemehed mitte. Eaka veteranpoliitiku süüdimõistmine on tõsine löök vabariiklastele senatis, mille koosseisust valitakse järgmise nädala presidendivalimistega samal ajal ümber kolmandik.

Stevens peab koduosariigis pingelist heitlust demokraadist rivaali, Anchorage’i linnapea Mark Begichiga ning seadus ei kohusta teda sellest loobuma. Senat võib kohtulikult süüdi mõistetud kurjategija siiski oma ridadest välja heita kahe kolmandiku häälteenamusega, kuid enne valimisi seda ilmselt ei tehta, vahendas Reuters.

 

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles