USA võib Süüria liidritele kehtestada sanktsioonid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Londonis Süüria saatkonna juures president Bashar al-Assadi vastu.
Meeleavaldus Londonis Süüria saatkonna juures president Bashar al-Assadi vastu. Foto: SCANPIX

Mitmete USA valitsusallikate kinnitusel on Washingtonil kavas kehtestada sanktsioonid Süüria presidendile Bashar al-Assadile ja ka teistele Baathi režiimi võtmeisikutele.

USA välisminister Hillary Clinton võrdles eile Süüria võimude taktikat rahva seaduslike püüdluste mahasurumist Iraani režiimile iseloomulike võtetega. Ka kinnitas välisminister, et Ühendriikidel on kavas astuda lisasamme Süüriat puudutavates küsimustes, vahendas BBC.

President Barack Obama võib sanktsioonid teatavaks teha juba homme, kui peab kõne olukorra kohta Lähis-Ida riikides.

30. aprillil kiitis Obama heaks sanktsioonide kehtestamise Assadi armeejuhist vennale Maher al-Assadile, riigipea eksluurejuhist nõbule Atif Najibile ning julgeolekuteenistuse juhile Ali Mamlukile.

Süüria opositsioon nõuab endiselt Süüria presidendi tagasiastumist ning süüdistab võime tule avamises meeleavaldajate pihta. Ka mitmed välisriigid, kaasa arvatud Ühendriigid on nõudnud Assadi tagasiastumist.

Teate hukkunutest on vastukäivad, kuna Süüria võimud ei luba riiki välisriikide ajakirjanikke. Inimõigusorganisatsioonide andmetel on kaks kuud väldanud rahutustes hukkunud aga 850 tsiviilisikut.

Süüria võimud on tule avamist meeleavaldajate pihta järjekindlalt eitanud. Võimude kinnitusel on protestijaid ja ka julgeolekujõude tulistanud relvastatud grupeeringud, kelle eesmärgiks on viia riigis läbi riigipööre. President Assadi hinnangul on riigipöördekatse taga välisriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles