Venemaa ei taha vaatlejaid Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov istumas Prantsuse kolleegi Bernard Kouchneri ja ELi ühtse välispoliitika juhi Javier Solana vahel.
Vene välisminister Sergei Lavrov istumas Prantsuse kolleegi Bernard Kouchneri ja ELi ühtse välispoliitika juhi Javier Solana vahel. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa on välisminister Sergei Lavrovi sõnul vastu Euroopa Liidu vaatlejate paigutamisele Gruusia mässulistesse piirkondadesse ja kavatseb seal ise korda tagada.

Lavrov tegi sellise seisukoha taas teatavaks tänasel pressikonverentsil, mis järgnes Prantsusmaa välisministri Bernard Kouchneri ja ELi välispoliitika juhi Javier Solanaga, vahendas AFP.

«Lõuna-Osseetias ja Abhaasias kindlustavad pärast nende iseseisvuse Venemaa-poolset tunnustamist julgeolekut Venemaa sõjalised kontingendid,» kinnitas ta.

«Mis puutub Euroopa Liidu vaatlejatesse, siis me usume, et Medvedevi-Sarkozy plaani tuleks austada. See ütleb, et nad tuleb paigutada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia naabrusesse,» lisas Lavrov.

Euroopa vaatlusmissioon viibib Gruusias alates oktoobri esimesest päevast vastavalt leppele, mille sõlmisid Vene ja Prantsuse riigipead eelmisel kuul, et panna punkt augustis puhkenud viiepäevasele sõjale.

Moskva on seni tõrjunud kõik ELi üleskutsed lubada vaatlejad ka Lõuna-Osseetiasse ja Abhaasiasse, mis jäid sissetungi järel täielikult Vene vägede kontrolli alla.

Euroopa Liidu missiooni vastu on ka nende piirkondade Moskva-meelsed separatistlikud juhid, kes süüdistavad vaatlejaid liiga leebes suhtumises grusiinide väidetavatesse relvarahurikkumistesse.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles