Ühendkuningriik nõuab äärmuslastelt lojaalsust demokraatiale

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi valitsus soovib karmistada kontrolli äärmuslaste üle.
Ühendkuningriigi valitsus soovib karmistada kontrolli äärmuslaste üle. Foto: AP / Scanpix

Ühendkuningriigi valitsus tegi teatavaks uue kava, mille kohaselt peavad välisriikide äärmuslased riiki pääsemise nimel loobuma oma vaadetest.

Gordon Browni valitsuskabineti siseminister Jacqui Smith avalikustas eile valitsuse kavandatavad meetmed, mille abil loodetakse piirata ekstremistide sissepääsu Ühendkuningriiki, kirjutab The Telegraph.

Uus seadus puudutab igaüht, keda kahtlustatakse ebaseadusliku tegevuse toetamises ja pingete õhutamises. Nende hulka kuuluvad ka abordivastased, radikaalparempoolsed ja loomaõiguslased.

Ekstremistlike vaadete olemasolu peaksid hakkama tõestama võimud, kes peavad välja selgitama, kas ekstremistid on seisukohtadel, milles neid kahtlustatakse. Ebaseaduslikus tegevuses süüdistatavad peavad Suurbritanniasse saamise nimel vormistama avaliku avalduse, milles nad avaldavad toetust demokraatiale.

Seaduse abil saaks siseministeerium koostöös julgeolekujõududega koostada uue andmebaasi sissesõidukeelu saanud isikute kohta, mida saaks jagada ka teiste riikidega. Praegu on andmebaasi nimekirjad anonüümsed, kuid kui inimene tahab süüdistused vaidlustada, peab ta juhtumi avalikuks tegema.

«Kui see on meie huvides, siis me teeme nende isikute nimed avalikuks,» ütles siseminister Smith eile parlamendi alamkoja ees esinedes.

«Ühendkuningriiki sisenemine on privileeg ning ma ei taha seda privileegi laiendada isikutele, kes rikuvad meie elustiili õõnestamise nimel meie tavasid ja väärtusi,» täpsustas Smith.

Viimase kolme aasta jooksul on Ühendkuningriigis «rahvusliku julgeoleku huvides» ja «vastuvõetamatu käitumise» tõttu saanud sisenemiskeelu 230 inimest. Nende hulka on loetud ka viha- ja terrorismiõhutajad.

Leiboristide kava on teravalt kritiseerinud aga liberaaldemokraadid, kes on nimetanud seda «ebaadekvaatseks» ja juhtinud tähelepanu asjaolule, et äärmuslased juba elavad Ühendkuningriigis.

«Kava ei hõlma neid inimesi, kes on juba siin ja neid, kes levitavad viha internetis,» ütles liberaaldemokraatide esindaja Chris Huhne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles