Türgi kohus mõistis 25 ajakirjanikku vangi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi politseinikud Istanbuli kohtumaja ees.
Türgi politseinikud Istanbuli kohtumaja ees. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix

Istanbuli kohus mõistis neljapäeval 25 ajakirjanikku kuni seitsmeks ja pooleks aastaks vangi seotuse eest Türgi 2016. aasta riigipöördekatse organiseerimises süüdistatava vaimuliku Fethullah Güleni liikumisega.

23 ajakirjanikku mõisteti vangi relvastatud terrorirühmitusse kuulumise eest ja veel kaks kergemate süüdistuste alusel.

Peaaegu kõik vangistatud töötasid Güleni liikumisega lähedalt seotud meedias. USA-s elav Gülen on seotust riigipöördekatsega eitanud.

Kümme kohtualust mõisteti seitsmeks ja pooleks aastaks vangi, nende seas Türgi veteranajakirjanik Ünal Tanık, kes oli veebiportaali Rotahaber peatoimetaja. Kolmeteistkümnele ajakirjanikule määrati kuue aasta ja kolme kuu pikkune vangistus.

Muusik ja ajakirjanik Atilla Tas saadeti trellide taha kolmeks aastaks ja üheks kuuks ning ajakirjanik Murat Aksoy kaheks aastaks ja üheks kuuks. Mõlemad jäävad aga vabadusse tingimusel, et ei lahku Türgist.

Türgi võimud võtsid pärast riigipöördekatset kinni kümneid ajakirjanikke.

Türgi on korduvalt rõhutanud, et alates 2016. aasta juulist kehtiva eriolukorra raames rakendatud meetmed on vajalikud Güleni mõju väljajuurimiseks ühiskonnast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles