Türgi president sarjas NATO-t toetuse puudumise pärast Süürias (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi tank Afrinis.
Türgi tank Afrinis. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan sarjas laupäeval NATO-t, mis ei toeta tema riigi jätkuvat sõjalist operatsiooni kurdivõitlejate vastu Süürias.

"Hei, NATO, kus sa oled?" küsis president oma poolehoidjate poole pöördudes, süüdistades allianssi topeltstandardites. Erdoğani sõnul on Türgi saatnud alati vägesid konfliktitsoonidesse, kui seda on palutud, kuid ei ole toetust vastu saanud.

Türgi käivitas iseseisvalt sõjalise pealetungi Süüria kurdide Rahvakaitseüksuste (YPG) vastu 20. jaanuaril, et tõrjuda nad välja Süüria loodeosast Afrinist. Ankara peab YPG-d terroriorganisatsiooniks, kuid tema NATO partner USA toetab kurde võitluses äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Erdoğani sõnul peaks NATO just praegu appi tulema Türgile, mille piirid on ohus.

Kurdide visast vastupanust hoolimata on Türgi väed ja nende kohalikud liitlased viimastel nädalatel ülekaalu saavutanud. Erdoğan kordas reedel varasemat lubadust, et Türgi ei piirdu Afrini kurdivõitlejatest puhastamisega, vaid jätkab edasitungi ida poole Manbiji linna ja Iraagi piiri suunas.

"Täna oleme Afrinis ja homme Manbijis. Ja ülehomme kindlustame, et kogu Eufrati idakallas Iraagi piirini välja saaks terroristidest puhastatud.

Türgi vägede Manbiji tungimine muudab olukorra USA jaoks täbaramaks, sest sest erinevalt Afrinist on seal USA sõdurid.

Türgi kindralstaabi reedese teate kohaselt on relvajõud Afrini sõjalises operatsioonis "neutraliseerinud" 3149 äärmusrühmituse Islamiriik ja kurdi võitlejat. Agentuuri Anadolu täpsustuse kohaselt sisaldab see arv tapetuid ja vangivõetud võitlejaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles