FBI üritas Tais vangistatud Rõbkaga ühendust saada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anastasia Vašukevitš saabumas Tai kinnipidamisasutusse.
Anastasia Vašukevitš saabumas Tai kinnipidamisasutusse. Foto: Sakchai Lalit/AP/Scanpix

FBI agendid üritasid võtta ühendust Tais vangistatud «seksiõpetajatega», kes väitsid, et neil on infot Venemaa sekkumise kohta 2016. aasta USA presidendivalimistesse.

Valgevene kodanikud Anastasia Vašukevitš (tuntud ka Nastja Rõbkana) ja Aleksander Kirillov saatsid möödunud kuul USA Bangkoki saatkonnale käsikirjalise kirja, milles palusid abi vanglast vabanemisel. Vastutasuks pakkusid nad infot Venemaa sekkumise kohta USA 2016. aasta presidendivalimistesse.

Eelmisel nädalal võttis FBI ühendust Tai immigratsioonibürooga, et kohtumist kokku leppida, teatas ametkonna kõrge allikas.

Tai ametnikud keeldusid kohtumise korraldamisest, kuna vahistatud isikuid saavad külastada ainult perekonnaliikmed ja seaduslikud esindajad.

Vašukevitš ja tema poiss-sõber Kirillov olid osa kümneliikmelisest venekeelsest «seksiõpetajate» meeskonnast, kes 25. veebruaril Pattaya kuurortlinnas arreteeriti.

Politsei saabus 25. veebruari hilisõhtul hotelli ja leidis sealt 43 venemaalast seksiharjutusi ootamas. Turistid ütlesid, et maksid 20 000 bahti (umbes 500 eurot) osalemise eest partneri rahuldamise harjutuses. Politsei kuulas kohalviibijad üle ja saatis trahvimata minema.

Juhendajad toimetati aga politseijaoskonda. Politsei sõnul süüdistati üht Vene kodanikku pärast viisa lõppemist riigis viibimises, kolme ebaseaduslikus riiki sisenemises ja ülejäänuid ilma loata töötamises.

Kinnipeetute väitel korraldasid vahistamise Vene võimud, et ennetada tundliku informatsiooni lekkimist avalikkuse ette. Venemaa on väiteid eitanud.

Vašukevitš väidab, et tal on rohkem kui tund aega helisalvestisi ja fotosid kohtumistest, et tõendada Venemaa sekkumist USA presidendivalimistesse. Ükski neist materjalidest ei ole seni avalikkuseni jõudnud.

Väidetavalt on Vašukevitš olnud tunnistajaks ka Vene miljardäri Oleg Deripaska ja kolme anonüümse ameeriklase kohtumisele 2016. ja 2017. aastal.

Pärast vahistamist postitas Vašukevitš sotsiaalmeediasse politseiautos filmitud video, milles palus USA võimudelt abi.

«Kui ma lähen tagasi Venemaale, suren ma Vene vanglates või nad tapavad meid,» sõnas Vašukevitš. «Asi on väga tõsine. USA, palun aita meid, et me venelaste käe läbi ei sureks.»

Tai ametnikud ei kommenteerinud, kas kahtlusalused ilmuvad riigis kohtu ette, kuid teatasid, et politsei juurdlus on jõudnud lõpule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles