London peatab kõrgetasemelised diplomaatilised kontaktid Moskvaga (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Theresa May.
Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: HO/AFP/Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May teatas, et riigist saadetakse seoses endise luuretöötaja Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisega välja 23 Vene diplomaati ning peatatakse kõrgetasemelised diplomaatilised kontaktid Moskvaga.

Väljasaadetavad isikud on tuvastatud deklareerimata luureametnikena. Isikud saavad riigist lahkumiseks aega ühe nädala. Tegu on suurima väljasaatmisega viimase 30 aasta jooksul.

Valitsusjuhi sõnul tühistatakse kõik kahepoolsed kõrgetasemelised diplomaatilised kontaktid Vene ametnikega, Vene välisminister Sergei Lavrovile tehtud küllakutse tühistatakse ning Briti ministrid ja kuningakoja liikmed ei osale Venemaal toimuvatel jalgpalli maailmameistrivõistlustel.

May teatas, et Sergei Skripali ja tema tütre Julia mõrvakatse taga oli Venemaa ja seega oli tegemist riigi jõu väärkasutamisega.

May sõnul võetakse kasutusele ka täiendavad meetmed. Suurbritannia kavandab spionaaživastase seadusandluse väljatöötamist ning Magnitski seaduse tüüpi eelnõu koostamist.

«Me külmutame vajadusel Vene riigi varad, kui leiame tõendeid, et neid võidakse kasutada Suurbritannia kodanike või elanike elu või omandi ohustamiseks,» sõnas May.

Lisaks hakatakse suurendama riiki sisenevate Venemaa kodanike taustakontrolli, kuna May sõnul ei ole riigis kohta korrumpeerunud eliidile. Samuti võetavad riikliku julgeoleku agentuurid vajadusel kasutusele vastavad meetmed, mida peaminister ei saa avalikustada.

May teatas, et Venemaa ei suutnud hoolimata üleskutsetest adekvaatselt juhtunu kohta selgitusi anda ja Kreml vastas Londoni palvetele täieliku ükskõiksusega. Peaminister lisas, et Suurbritannia on soovinud arendada Venemaaga paremaid suhteid, kuid president Vladimir Putini käitumine on olnud traagiline.

Peaministri sõnul ei ole Suurbritannia oma otsuses üksi ning neil on liitlaste toetus. May soovib seoses mürgitamisega alustada ka ÜROs debatti.

Valitsusjuht loodab, et Suurbritannia väiteid saab kinnitada ka Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon.

Moskva peab Vene diplomaatide Suurbritanniast väljasaatmist provokatsiooniks, tsiteeris telejaam Sky News Vene Lodnoni-saadikut Aleksandr Jakovenkot. Vene saadik hoiatas, et Suurbritannial tuleb oodata vastumeetmeid.

«Me peame neid vaenulikke samme täiesti vastuvõetamatuiks. õigustamatuiks ja lühinägelikeks. Kogu vastutus Venemaa ja Ühendkuningriigi suhete halvenemise eest lasub praegusel Briti poliitilisel juhtkonnal,» seisab suursaatkonna avalduses.

Endine topeltagent Sergei Skripal ja tema tütar Julia mürgitati arvatavasti Venemaal toodetud keemiarelvaga Novitšok 4. märtsil Salisbury linnas ja nad viibivad kriitilises seisundis haiglas.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles