Vaatluskeskus: Ida-Ghoutast on 24 tunniga põgenenud üle 20 000 inimese

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pommirünnak Ida-Ghouta piirkonnas.
Pommirünnak Ida-Ghouta piirkonnas. Foto: AMER ALMOHIBANY/AFP/Scanpix

Viimase 24 tunni jooksul on üle 20 000 tsiviilisiku põgenenud lahingutegevuse eest Süüria Ida-Ghouta enklaavis, mis on ligi kuu aega kestnud valitsusvägede pealetungi järel langemas uuesti president Bashar al-Assadi võimu alla.

Vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus nimetas 20 000 inimese põgenemist enklaavist enne, kui vool neljapäeva õhtul peatus, «suurimaks ümberasumiseks alates rünnaku algusest Ghoutale» 18. veebruaril.

ÜRO teatas, et püüab alles kokku lüüa, kui palju inimesi on 400 000 elanikuga enklaavist lahkunud. «ÜRO ei ole evakueerimisi jälginud, kuid külastab varjupaiku, kuhu mõned evakueeritud saabuvad,» teatas maailmaorganisatsiooni pressiesindaja.

Vaatluskeskus teatas ka, et režiimiväed on tagasi vallutanud 70 protsenti piiramisrõngas enklaavist, mille üle nad 2012. aastal kontrolli kaotasid.

Neljapäeval hõivasid režiimiväed Hammuriyeh linna pärast seda, kui seda enda valduses hoidnud rühmitus Faylaq al-Rahman selle maha jättis. Öösel avasid režiimiväed tsiviilelanikele koridori linnast režiimi käes olevatele aladele lahkumiseks, mida tuhanded inimesed tegidki.

Neljapäeval sisenes Ghouta suurimasse linna Doumasse konvoi toiduabiga 26 000 inimesele. Konvoiga oli kaasas ka Rahvusvahelise Punase Risti (ICRC) president Peter Maurer.

Teisipäeval ja kolmapäeval evakueeriti Doumast Damaskusesse kümneid ravi vajavaid tsiviilisikuid.

Järelejäänud mässuliste käes olevad alad enklaavis on üksteisest ära lõigatud. «Kokkuvõte on, et režiim lõikas Ghouta kolmeks tsooniks, et saavutada mugavalt kolm erinevat kokkulepet,» ütles Türgis asuva Omrani Instituudi analüütik Nawar Oliver.

Assad on otsustanud Ida-Ghouta tagasi võtta, et tagada pealinna Damaskuse julgeolek, mida on mässulisest enklaavist regulaarselt tabanud raketid ja mürsud. Alates pealetungi algusest on Ida-Ghoutas režiimivägede ja Venemaa õhu- ja suurtükirünnakutes hukkunud peaaegu 1250 tsiviilisikut.

Türgi, Venemaa ja Iraan liigitasid eelmisel aastal Süüria de-eskalatsioonitsoonides kokku leppides Ida-Ghouta üheks selliseks relvarahutsooniks, kus vägivald oleks pidanud vähenema, sillutades tee humanitaarabile ja üleriigilisele relvarahule.

Valitsusvägesid ja Venemaad ei peatanud ka 24. veebruaril ÜRO Julgeolekunõukogus ühehäälselt heaks kiidetud resolutsioon 30-päevasest relvarahust Süürias, mida Moskva toetas. Venemaa ja Süüria valitsus õigustasid Ida-Ghouta mässuliste vastast operatsiooni asjaoluga, et resolutsioon ei kata operatsioone terrorirühmituste vastu.

Süüria konflikti algusest möödus neljapäeval seitse aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles