Johnson: korralduse Skripal mürgitada andis tõenäoliselt Putin isiklikult (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister Boris Johnson.
Briti välisminister Boris Johnson. Foto: SIMON DAWSON/AP/Scanpix

Briti välisministri Boris Johnsoni sõnul on äärmiselt tõenäoline, et korralduse kasutada närvimürki Inglismaal elava Vene topeltagendi vastu andis Venemaa president Vladimir Putin.

Kui Briti peaminister Theresa May on öelnud varem, et Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamise eest vastutab äärmiselt tõenäoliselt Kreml, siis Johnson astus oma süüdistusega sammu kaugemale.

«Meie tüli on Putini Kremliga ja tema otsusega. Meie hinnangul on ülekaalukalt tõenäoline, et tema otsustas suunata närvimürgi Ühendkuningriigi, Euroopa tänavatele esmakordselt pärast Teist maailmasõda,» lausus Johnson.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et Johnsoni avaldus on «šokeeriv ja andestamatu diplomaatiliste sündsusnõuete rikkumine».

«Oleme öelnud erinevatel tasanditel ja puhkudel, et Venemaal pole selle looga mitte mingit pistmist,» rõhutas vastuseks Peskov.

Varem täna hommikul teatas Peskov, et vastust Londoni otsusele saata endise luuraja mürgitamise eest Vene diplomaadid Suurbritanniast välja on oodata iga minut.

Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja USA mõistsid neljapäeval hukka närvimürgirünnaku Skripalitele. Nelik nimetas juhtunut «rünnakuks Ühendkuningriigi suveräänsusele».​

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles