Kurdid lõpetasid IS-i vastase võitluse vastusena Afrini ründamisele (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi väed Afrinis grupipildil poseerimas.
Türgi väed Afrinis grupipildil poseerimas. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlevas USA juhitud koalitsioonis osaleva Kurdi Rahvakaitseüksuste (YPG) esindaja teatas täna, et rühmitus seiskas IS-i-vastase võitluse Kirde-Süürias toimuva Türgi sõjaoperatsiooni tõttu.

Lailawa Abdullah' teatel peatas rühmitus vastutegevuse Deir Ezzori provintsis, kus IS-il on tugev kohalolek. Esindaja sõnul kompromiteerib sõjategevus Afrinis IS-i vastast võitlust.

IS asus provintsis ründama Süüria Demokraatlike Jõudude positsioone, mis olid varem tagasi võidetud.

Süüria mässulised hõivasid täna Türgi vägede toel Põhja-Süürias asuva Afrini linna ja kurdi üksused taandusid, ütlesid kohapealsed reporterid, Türgi sõjavägi ja kõrge kurdi ametnik.

Euroopas eksiilis elav kõrge kurdi ametnik Salih Muslim teatas Twitteris, et kurdi võitlejad taandusid Afrini linnast pärast seda, kui Türgi sõdurid ja nendega liidus olevad Süüria mässulised hõivasid Afrini kesklinna.

Taandumine ei tähenda, et Kurdi Rahvakaitseüksused (YPG) on alla andnud. «Võitlus jätkub ning kurdi rahvas jätkab enda kaitsmist,» lisas ta.

Linna täielikku hõivamist kinnitas ka Türgi sõjavägi.

Türgi lipuga tank Afrinis.
Türgi lipuga tank Afrinis. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Uudisteagentuuri AFP kohapealsete reporterite sõnul kontrollivad Türgi üksused ja nendega liidus olevad Süüria mässulised kogu linna. Ajakirjanikud nägid Türgi sõdureid ja mässulisi igas linnajaos.

Hoonetel lehvivad Türgi ja mässuliste rühmituste lipud. Ühe valitsushoone ees seisid kaks Türgi tanki ja võidu tähistamiseks tulistati õhku, lisasid reporterid.

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Keskus andmeil keeldusid osad kurdi üksused taandumast ning lahingud käivad. AFP reporterite sõnul pole lahingute jätkumisest ühtegi märki.

Kaks kuud kestnud Türgi pealetungis Afrini kurdi enklaavile on hukkunud üle 1500 kurdivõitleja. Enamik kurdivõitlejatest Süüria põhjaosas asuvas Afrini linnas ja selle ümbruses on hukkunud Türgi ja Süüria mässuliste õhu- ja suurtükitules, teatas Suurbritannias baseeruv Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Operatsiooni «Oliivioks» algusest 20. jaanuaril on hukkunud ka üle 400 Ankara toetajast võitleja.

Täna teatasid vaatlejad, et Türgi väed on asunud linnas kurdide sümboleid hävitama.

Türgi vägesid toetavad mässulised teatasid varem, et tungisid linna nii ida- kui lääneküljest ning vallutasid Ashrafieh' ja Jamiliyyeh' linnaosa.

Ele kogunes üle riigi Saksamaa põhjaosas asuva Hannoveri tänavatele umbes 11 000 kurdi meeleavaldajat, kes protesteerisid Türgi rünnakute vastu Süüria põhjaosas, edastasid meediakanalid.

Uudisteagentuuri DPA andmetel puhkes kähmlus politseinikega, keda loobiti muu hulgas plastpudelitega. Kolm vägivaldselt käitunud meeleavaldajat peeti kinni. Kurdid tõid eraldi rahulolematuse põhjusena välja Saksamaa relvamüügi Türgile.

«Saksamaa tankid Kurdistanist välja! Erdogan on terrorist!» karjusid meeleavaldajad.

Reedel sai pommirünnakutes surma 43 tsiviilelanikku, 16 neist õhurünnakus keskhaiglale.

Afrini linnast on kolmapäeva õhtust alates põgenenud üle 150 000 inimese. Linnas on 350 000 inimest, teiste hulgas palju neid, kes on põgenenud pealetungi eest enklaavi teistest osadest.

Tsiviilisikud Afrinist põgenemas.
Tsiviilisikud Afrinist põgenemas. Foto: STRINGER/AFP

Ainus väljapääsutee on territooriumi lõunaosas, mis on veel Kurdi Rahvakaitseüksuste käes või Süüria valitsusvägede kontrolli all.

Tsiviilisikud täna Afrinist põgenemas.
Tsiviilisikud täna Afrinist põgenemas. Foto: BULENT KILIC/AFP
Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles