Süürias võidelnud noor Suurbritannia naine hukkus õhurünnakus (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YPJ võitlejad.
YPJ võitlejad. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Vabatahtlikult Süürias kurdide naiste omakaitseüksusega YPJ liitunud Briti naine hukkus Süürias võideldes, edastas tema isa BBC-le.

26-aastane Anna Campbell hukkus 15. märtsil Afrinis, mida pommitasid Türgi väed. Noor naine oli pärit Ida-Sussexi maakonnas asuvast Lewesi linnast.

Torulukksepaks õppinud naine reisis Süüriasse eelmise aasta mais, et aidata kurde võitluses terrorirühmitusega Islamiriik (ISIS). Campbelli isa sõnul soovis naine maailma paremaks muuta ja oli selle nimel valmis tegema kõik, mis tema võimuses on. «Ütlesin talle loomulikult, et ta paneb oma elu ohtu, aga ta teadis seda väga hästi,» lausus isa.

Suurbritannia politsei on korduvalt hoiatanud oma kodanikke Süüriasse reisimise eest ja öelnud, et mistahes rühmituse ridades võitlemine võib endaga kaasa tuua vahistamise ja ka süüdistuse.

BBC andmetel võitles Campbell algselt Deir Ezzoris. Kui jaanuaris alustasid Türgi poolt toetatud mässulised pealetungi Põhja-Süürias asuvale Afrini piirkonnale, asusid paljud kurdidest Afrini kaitsma. On teada, et nendega liitusid ka mõned Briti vabatahtlikud.

Campbelli isa sõnul olevat kurdidest kaasvõitlejad üritanud naist takistada Afrini minemast, sest teadsid, et heledate juuste ja siniste silmadega naine paistaks liialt silma. Campbell otsustas aga oma juuksed tumedaks värvida ja hoiatustest hoolimata Afrini kaitsma minna.

Türgi poolt kujutatavast ohust teada saades olevat naise isa koheselt ühendust võtnud oma piirkonna parlamendisaadiku Maria Caulfieldiga. «Kirjutasin oma parlamendisaadikule ja ütlesin, et mu tütar on ohus. Pead välisministeeriumiga ühendust võtma, et nad Türgit survestaksid ja nende tegevuse peataksid,» sõnas isa.

YPJ üks liidritest Nesrin Abdullah ütles, et Campbell oli üritanud neid veenda, et Afrini pääseda. «Kuigi üritasime teda rindejoonelt kaugel hoida, olid Türgi valitsusvägede rünnakud väga karmid,» sõnas ta.

Campbelli sõbrad Süürias ütlesid, et naine hukkus Türgi õhurünnakute käigus. Teda kirjeldati siira ja julge feministina, kes tahtis võidelda Lähis-Ida naiste õiguste eest. Campbell on esimene Suurbritannia naine, kes Süürias võideldes hukkunud on. Kokku on Süürias kurdide ridades võideldes hukkunud kaheksa Suurbritannia kodanikku.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles