Rootsi kutsus seoses närvimürgisüüdistustega välja Vene suursaadiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsetelgiga kaetud pink Lõuna-Inglismaal Salisburys, millelt leiti teadvuseta Skripal ja tema tütar.
Kaitsetelgiga kaetud pink Lõuna-Inglismaal Salisburys, millelt leiti teadvuseta Skripal ja tema tütar. Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Rootsi teatas täna, et kutsus välja Venemaa suursaadiku pärast seda, kui Moskva andis mõista, et Rootsi võis toota endise Vene spiooni mürgitamiseks kasutatud närvigaasi.

Välisministeeriumi esindaja Per Enerud kinnitas ajakirjanduse teateid, et Vene suursaadik kutsuti homseks välisministeeriumisse. «Jah, see vastab tõele,» ütles Enerud. 

Kreml lükkas eelmisel nädalal tagasi Londoni ja tema liitlaste süüdistused, et Venemaa on seotud 4. märtsi närvimürgirünnakuga endise Vene spiooni Sergei Skripali ja tema tütre Julia vastu ning väitis, et närvigaas võis pärineda mõnest teisest riigist.

«Selle keemiarünnaku kõige tõenäolisem allikas on riigid, kes on alates 1990. aastate lõpust uurinud intensiivselt Novitšoki programmiga seotud aineid. Need riigid on Suurbritannia, Tšehhi, Slovakkia ja Rootsi,» ütles laupäeval Vene välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova.

Rootsi välisminister Margot Wallstrom lükkas süüdistuse koheselt Twitteris tagasi. Ka Tšehhi ja Slovakkia ametnikud peavad seda väidet vääraks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles