Londonis tapetud Vene ärimees võis mõrtsukad ise oma koju lubada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurimine Gluškovi kodus.
Uurimine Gluškovi kodus. Foto: Yui Mok/PA Wire/PA Images/Scanpix

Müsteerium Londonis tapetud Venemaa ärimehe Nikolai Gluškovi surma ümber pole kuskile kadunud. Nüüd on ilmnenud, et 68-aastane ärimees võis tapjad ise oma koju lubada.

Uurijad paluvad juhtumiga seoses tavainimeste abi ja ärgitavad informatsiooni omavaid isikuid seda jagama. Londoni politsei terrorivastaste üksuse juht Clarke Jarrett ütles, et võetud on mitmeid tunnistusi ning uuritakse rohkem kui 400 asitõendit.

«Me pole siiani leidnud märke sissemurdmisest, aga uurimine härra Gluškovi kodus jätkub ja kestab veel mõnda aega,» sõnas Jarrett. «Ma pean rõhutama, et me pole leidnud uurimise käigus tõendeid, et see juhtum oleks seotud mõrvakatsetega Salisbury's,» lisas Jarrett ja kinnitas ümbruskonnas elavatele inimestele, et terviserisk nende jaoks puudub.

Nikolai Gluškov.
Nikolai Gluškov. Foto: Metropolitan Police/PA Wire/PA Images/Scanpix

Gluškov leiti eelmise nädala esmaspäeval oma Edela-Londoni kodust surnuna. Kui algselt ei osatud arvata, mis ärimehe surma põhjustas, siis eelmisel reedel alustati mõrvajuurdlust. Toona ütles üks allikas Independentile, et Gluškov võidi koerarihmaga surnuks kägistada.

Lahang näitas, et surma põhjustas kaelale avaldatud surve, aga politsei sõnul hoitakse erinevad võimalused laual. See tähendab, et kokkuvõtete tegemisega ei kiirustata.

Boris Berezovski.
Boris Berezovski. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Terrorivastane üksus on juhtumi uurimisega seotud Gluškovi tutvuste tõttu. Näiteks oli ta Vene oligarh Boris Berezovski lähedane sõber. Berezovski omakorda oli aga 2006. aastal mõrvatud spioon Aleksandr Litvinenko sõber.

Berezovski leiti 2013. aastal pootuna tema Berkshire's asunud kodust. Kuigi politsei ei leidnud märke vägivaldsest surmast, ei uskunud Gluškov juba toona, et tema sõber oleks ise oma elu võtnud või loomulikku surma surnud.

Berezovski surm on üks paljudest, mida politsei ja MI5 on topeltagent Sergei Skripali ja tema tütre Julia närvimürgiga mürgitamise pärast taas uurima hakanud.

Gluškov töötas kunagi Berezovski ettevõtte LogoVaz heaks Venemaal. Pärast seda sai temast Aerofloti peadirektori asetäitja. Vahepeal tuli Gluškovil Venemaal kanda viie aasta pikkune karistus rahapesu ja pettuste eest. Gluškov otsustas riigist põgeneda 2006. aastal, mil talle määrati kahe aasta pikkune tingimisi karistus pettuste eest.

Eelmisel aastal mõisteti ta Venemaal kaheksaks aastaks vangi. Samuti määrati ärimehele miljoni rubla suurune trahv. Karistuste põhjuseks oli väidetav pettus Aeroflotis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles