Galerii: Venemaa diplomaadid saadeti Suurbritanniast minema (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimetati bussidega Londoni Venemaa saatkonnast minema 23 Venemaa diplomaati ja nende perekonnad. Diplomaatidele andis riigist lahkumiseks korralduse peaminister Theresa May.

Diplomaadid saadeti riigist välja seoses endise Venemaa topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamisega närvimürgi abil Salisbury linnas. Suurbritannia ja teised lääneriigid on veendunud, et rünnaku taga oli Venemaa.

Skripal ja tema tütar mürgitati Novitšoki nimelise närvimürgi abil, mille Nõukogude Liit välja töötas. Tegu oli esimese sellise närvimürgi kasutamisega Euroopas pärast Teist maailmasõda.

Peaminister andis 23 Venemaa diplomaadile korralduse riigist lahkuda. May sõnul töötasid 23 venelast saatkonna varjus hoopis spioonidena. Venemaa saatkonna töötajad lehvitasid bussides ja autodes viibinud kolleegidele ja nende perekondadele, kokku lahkus BBC teatel umbes 80 inimest.

Väljasaadetavad ja nende pereliikmed lahkusid saatkonnast kaheksa sõiduauto ja kahe väikebussiga. Nad peavad riigist lahkuma tänaseks õhtuks.

Täna otsustab Suurbritannia valitsus võimalike Venemaale rakendatavate uute sanktsioonide üle. Moskva on seotust eitanud ja vastusammuna otsustanud riigist välja saata 23 Suurbritannia diplomaati. 

Vene valitsus on keeldunud selgitamast, kuidas sai võimalikuks Nõukogude Liidus sõjalisel otstarbel välja töötatud närvimürgi Novitšok kasutamine Suurbritannias.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles