Kiievi kohus jättis Savtšenko kaheks kuuks vahi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Savtšenko.
Nadia Savtšenko. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Scanpix

Kiievi Ševtšenkivski kohus otsustas reedel jätta terroriakti kavandamises süüdistatav parlamendisaadik Nadia Savtšenko eeluurimisaegse tõkendmeetmena kaheks kuuks vahi alla.

Kohtunik Jevhen Sõdorov ütles otsuses, et tõkendmeede kehtib 20. maini.

Savtšenko advokaat ütles ajakirjanikele, et kavatseb vahistamisotsuse esmaspäeval edasi kaevata.

Savtšenko teatas reedel kohtuistungil, et alustab näljastreiki.

Ukraina ülemraada kiitis neljapäeval peaprokuröri taotlusele tuginedes heaks Savtšenko saadikupuutumatuse tühistamise ja andis loa tema vahistamiseks.

Peaprokurör Juri Lutsenko esitas varem ülemraadale taotluse endise sõjapiloodi Savtšenko saadikupuutumatuse tühistamiseks, et teda saaks võtta kriminaalvastutusele ja arreteerida.

Lutsenko väitel püüdis Savtšenko mestis Ida-Ukraina separatistidega läbi viia «terroristlikku riigipööret Ukraina vaenlaste huvides». Prokurör esitas ülemraadas Savtšenko vestluse salvestuse, milles too rääkis idast relvade smugeldamisest.

Savtšenko ütles parlamendis, et teadis pealtkuulamisest ja jutt rünnakutest oli «sürrealistlik poliitiline provokatsioon» valitsuse naeruvääristamiseks, kes ei ole ukrainlaste lootusi õigustanud.

Lutsenko ütles aga, et Savtšenko kavandas «ulatuslikku terroriakti otse keset Ukraina pealinna». Prokuröri väitel lõi ta selleks kampa Ida-Ukraina separatistidega, et "saada rünnakuks vajalikke relvi".

Kavandatud rünnak toonuks kaasa verejõed ja vallandanuks Kiievi kesklinnas kaose, ütles Lutsenko.

Prokurör näitas rahvaesindajatele ka pooletunnist videot, kus Savtšenkot meenutav naine räägib kahe Ukraina ohvitseri moodi mehega plaanist parlamendihoonet rünnata.

Savtšenko mõisteti 2016. aasta märtsis Venemaal 22 aastaks vangi süüdistatuna kahe Vene ajakirjaniku tapmises Ida-Ukrainas. Savtšenko sõnul rööviti ta Ida-Ukraina separatistide poolt enne ajakirjanike tapmist 2014. aasta juunis.

Ta veetis vanglas kaks aastat, korraldas mitu näljastreiki ja sai Ukraina vastupanuvõitluse sümboliks.

2016. aasta mais vahetati Savtšenko kahe Vene sõjaväeluuraja vastu, kes langesid 2015. aasta mais Ida-Ukrainas Ukraina sõjaväe kätte vangi.

Kiievis võeti ta kangelasena vastu, kuid tema täht hakkas tuhmuma pärast seda, kui temast sai ekspeaminister Julia Tõmošenko erakonna Batkivštšõna parlamendisaadik.

Sestpeale on ta sattunud vastuollu president Petro Porošenko poliitikaga, toetades otsekõnelusi separatistidega ja külastades nende valduses olevaid alasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles