Venemaa ja Hiina sõlmisid olulise naftaleppe

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja tema Hiina kolleeg Wen Jiabao.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja tema Hiina kolleeg Wen Jiabao. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa Föderatsiooni ja Hiina esindajad sõlmisid pärast pikka aega kestnud läbirääkimisi lepingu riikidevahelise naftajuhtme rajamiseks.


Hiina riikliku naftakompanii CNPC ja Venemaa naftaeksportööri Transneft esindajad sõlmisid lepingu, mis võimaldab transportida Siberi energiaressursse Hiinasse. Lepingu allkirjastamisele eelnesid Hiina peaministri Wen Jiabao ja tema Vene kolleegi Vladimir Putini pikaajalised kõnelused, vahendas AFP.

Ida-Siberi ja Vaikse ookeani naftajuhtme üks haru rajatakse Skvorodino linna ja Hiina vahele ning selle võimsus on 15 miljonit tonni aastas. Rajatava naftajuhtme pikkus on hinnanguliselt 70 kilomeetrit ja see ühendatakse ka Hiina kohaliku energiatrassiga, mis ulatub riigi põhjaosas asuvasse Danqingi.

«Me peame süvendama koostööd energeetika valdkonnas. Pikaajaline koostöö aitab kaasa majandusarengule ja stabiilsusele maailmaturul,» ütles Wen Moskvas toimunud Hiina-Venemaa ärikonverentsi avades.

Vaatamata asjaolule, et Venemaa on Saudi-Araabia järel maailma suuruselt teine nafta eksportija, pole riigi energiakoostöö Hiinaga nii tihe - Venemaa asub Hiinat energiaga varustavate riikide hulgas alles viiendal kohal.

Weni hinnangul peaksid riigid suurendama koostööd energiasektoris ning tuumarelvastuse osas.

Vene meediaväljaannete teatel üritavad riigid jõuda ka kokkuleppeni energialepingu lõpliku versiooni osas. Ajalehe Vedomosti andmetel on Hiina ja Venemaa juba leppinud kokku 25 miljardit dollarit maksvas lepingus, mille kohaselt hakkab Venemaa kommunistlikule Hiinale tarnima aastas 15 miljonit tonni toornaftat. Siiski pole teada, kas leping on ka ametlikult sõlmitud.

«Venemaa ja Hiina on kasvavad majandused, millel on maailmale suur mõju,» kinnitas Wen, kelle hinnangul on mõlemal riigil suur roll majandusstabiilsuse taastamisel ja tugevdamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles