Islandi aktiivseim vulkaan hakkas purskama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grimsvötni suitsu- ja tuhapilv tõusis eile hilisõhtuks 20 kilomeetri kõrgusele.
Grimsvötni suitsu- ja tuhapilv tõusis eile hilisõhtuks 20 kilomeetri kõrgusele. Foto: SCANPIX

Islandi suurima liustiku all asuv Grimsvötni vulkaan hakkas eile purskama. Kraatrist tõuseb suitsusammas, mis eile hilisõhtuks oli jõudnud 20 kilomeetri kõrgusele, teatas Islandi meteoroloogiaamet.

Ajavahemikul 1922-2004 üheksa korda pursanud Grimsvötn on Islandi aktiivseim vulkaan. See asub Vatnajökulli liustiku all riigi kaguosas, vahendas AFP.

Eksperdid ei saa veel öelda, kas Grimsvötn võib tekitada sarnase lennukaose, nagu juhtus mullu aprillis, mil purskama hakanud Eyjafjölli vulkaan sulges mitmeks nädalaks osa Euroopa õhuruumist.

Kõik vulkaanipursked on erinevad ning praegu pole teada, kas Grimsvötnist paiskub õhku samasugust, äärmiselt väikeste kübemetega tuhka, mis on ohtlik lennukimootoritele ja -keredele.

Kui Grimsvötn viimati, 2004. aasta novembris purskas, jõudis vulkaanituhk ka Euroopa mandrile ja põhjustas väiksemaid häireid lennuliikluses. Mõjutatud olid vaid lennud Islandile.

Traditsiooniliselt on Grimsvötni pursked tekitanud laiaulatuslikke üleujutusi, kuid nendel ei ole märkimisväärseid tagajärgi, sest ümberkaudsed alad on asustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles