Obama tuleb nädalaks Euroopasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri väikeasula Moneygalli elanikud USA president Barack Obama homse visiidi eel.
Iiri väikeasula Moneygalli elanikud USA president Barack Obama homse visiidi eel. Foto: SCANPIX

Täna õhtul USA presidendina oma kaheksandat visiiti Euroopasse alustav Barack Obama külastab kuue päeva jooksul nelja riiki. Muu seas väisab ta oma kunagise esivanema koduküla Iirimaal ja peab esimese USA riigipeana kõne Briti parlamendis.

Obama külastab esmalt Iirimaad, seejärel Suurbritanniat, Prantsusmaad ja Poolat, kirjutas uudisteagentuur AP.

Iirimaal on tal kavas minna Moneygalli külla, kust on pärit USA esimese mustanahalise presidendi esivanem Falmouth Kearney. Obama emapoolne vanavanavanavanaisa Kearney emigreerus Ühendriikidesse 1850. aastal 19-aastase noormehena. Moneygallis kohtub ta ka oma kaugete iiri sugulastega.

Pärast üht päeva Iirimaal läheb Obama kaheks päevaks Inglismaale, kus kuningakoda korraldab talle ja esileedi Michelle Obamale suurejoonelise riigivisiidi. Obamad ööbivad Buckinghami palees.

Kolmapäeval saab Obamast esimene Ameerika president, kes räägib Westminsteri palees parlamendi mõlema koja liikmetele. Liberaaldemokraatide endise liidri Menzies Campbelli sõnul kuulavad Briti poliitikud tähelepanelikult, mida kavatseb Obama öelda Afganistani ja võimaliku vägede väljaviimise teemal.

Kohtumisel Briti peaminister David Cameroniga on peale Afganistani arutusel ka Liibüa, terrorismivastane võitlus, maailma majandus ja muud küsimused.

Seejärel sõidavad mõlemad riigijuhid Prantsusmaale Deauville'i, kus toimub G8 maade tippkohtumine. Seal on Obamal kavas koguda toetust oma plaanile aidata sügavasse majanduskriiisi sattunud Egiptust ja Tuneesiat. Samuti on pärast Dominique Strauss-Kahni tagasiastumist arutusel IMFi tulevase juhi küsimus. Obama kohtub Deauville'is ka Vene riigipea Dmitri Medvedeviga.

Obama lõpetab ringreisi Poolas, kus arutab poolakate kogemust autoritaarse riigikorra kukutamises ja seda, kuidas 20 aasta taguseid sündmusi Ida- ja Kesk-Euroopas saaks kasutada eeskujuna Põhja-Aafrikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles