Sudaanis võib puhkeda uus kodusõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud mehed Põhja- ja Lõuna-Sudaani piiril asuvas rahutus Abyei linnas.
Relvastatud mehed Põhja- ja Lõuna-Sudaani piiril asuvas rahutus Abyei linnas. Foto: SCANPIX

Sudaani põhjaosa armee haaras eile õhtul kontrolli naftarikka Abyei piirkonna peamise linna üle, tekitades Sudaani keskvalitsuse ja peatselt iseseisvuva Lõuna-Sudaani vahel uue kodusõja puhkemise ohu.

Mõlemad pooled väidavad, et Põhja- ja Lõuna-Sudaani piiril asuv Abyei kuulub nende koosseisu. Sudaani sõjavägi tungis alale sisse pärast kolm päeva kestnud kokkupõrkeid kahe poole vägede vahel, vahendas BBC.

Lahingud algasid pärast seda, kui Lõuna-Sudaani väed tapsid 22 Abyeist lahkuvat põhja sõdurit. Lõuna-Sudaani valitsus aga eitab, et tegemist oli neile alluvate võitlejatega.

Lõuna-Sudaani väitel pommitasid põhja väed eile Abyei linna tankidest ja õhust ning tuhanded tsiviilisikud on sealt põgenema hakanud, vahendas AFP.

BBC korrespondendi sõnul on peamine küsimus nüüd, kas lahingud on selleks korraks lõppenud või on algamas uus kodusõda. Kui Põhja-Sudaan otsustab haarata kontrolli ka Abyei piiri lähedal, ent Lõuna-Sudaani territooriumil asuvate naftaväljade üle, võib järjekordne kodusõda olla möödapääsmatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles