BBC Lõuna-Osseetias: kohalikud süüdistavad Gruusiat tsiviilisikute ründamises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustatud elumaja Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis.
Purustatud elumaja Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis. Foto: AP / Scanpix

Separatistlikku Lõuna-Osseetiat külastanud BBC ajakirjanikud kogusid infot, et leida kinnitust väitele, mille kohaselt kasutas Gruusia augustis valimatult jõudu ja ründas tsiviilisikuid.


Pealtnägijad kirjeldasid BBC-le, kuidas Gruusia tankid tulistasid elumaju ja linnast põgeneda üritanud tsiviilisikuid, kirjutas BBC News.

Rahvusvahelise inimõiguste kaitse organisatsiooni Human Rights Watchi (HRW) raport peab samuti võimalikus, et Gruusia sõjaväelased ründasid valimatult tsiviilisikuid.

45-aastane Taja Sitnik rääkis BBC-le, et tema 21-aastane hambaarstitudengist poeg Georgi Tadtajev hukkus 9. augustil pärast seda, kui Gruusia tanki välja tulistatud mürsukild tabas tema kõri ajal, mil ta üritas kortermaja keldris suurtükitule eest varjuda.

Sitniku kinnitusel tulistas tank mõne meetri kauguselt mürsu iga kortermaja viie korruse suunas. Naabrite sõnul suri rünnaku käigus saadud haavadesse veel üks majaelanik.

Venemaa prokuratuur uurib rohkem kui 300 tsiviilelaniku tapmist Gruusia sõjaväelaste poolt, kellest osad võivad siiski olla Lõuna-Osseetia mässulised. HRW andmetel võis rünnaku käigus hukkuda kuni 400 tsiviilisikut.

Tshinvali keskhaigla arst Marina Kotšijeva rääkis BBC-le, et teda ja tema kolme sugulast ründas Gruusia tank 9. augusti öösel, kui nad üritasid linnast põgeneda. Tema kinnitusel tulistas tank nende auto ja veel kahe sõiduki pihta, sundides neid kraavi sõitma. Tulistamine jätkus ka siis, kui inimesed maas lamasid. Ta ei pidanud tõenäoliseks, et grusiini sõjaväelased võisid arvata, et autos viibivad Lõuna-Osseetia mässulised, sest osseetlaste jaoks oli tegemist ainsa pääseteega linnast.

Gruusia välisminister Eka Tkešelašvili kinnitas BBC-le, et ükski Gruusia sõjaväelaste rünnak polnud suunatud tsiviilisikute vastu.

BBC ajakirjanikud kinnitasid samas ka grusiinide poolt asustatud Lõuna-Osseetia külade süstemaatilist hävitamist.

Ühendkuningriigi välisminister David Miliband nimetas Lõuna-Osseetia ründamist «hoolimatuks» ja Venemaa vastust sellele «ebaproportsionaalseks».

Gruusia president Mihheil Saakašvili on kõik süüdistused sõjakuritegude kohta tagasi lükanud, kuid teatas, et on avatud igasugustele kommentaaridele ja uurimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles