Ajaleht: CIA agendid tegutsesid Rootsis ilma ametivõimude loata

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Luure Keskagentuuri (CIA) agendid jälitasid arvatavaid terroriste Rootsi territooriumil ilma Rootsi valitsuse loata, kirjutab Svenska Dagbladet.

Ajalehe andmetel paljastas julgeolekupolitsei (Säpo) ameeriklaste salajase operatsiooni, mis rikkus kahe riigi omavahelisi kokkuleppeid, 2009. aastal

Washington ei olnud Rootsi ametivõime agentide tegevust teavitanud. Pärast kahe CIA agendi paljastamist lahkusid nad Rootsist, vahendas The Local.

Salaoperatsioon tuli ilmsiks, kuna agendid jälitasid samu inimesi, kellel ka Säpo hoidis silma peal.

Julgeolekupolitsei pole ajalehe väiteid kommenteerinud.

USA Stockholmi saatkonna pressiesindaja Christopher Dunnett rõhutas Ameerika Ühendriikide ja Rootsi koostöö olulisust. «Meil on Rootsi ametivõimudega suurepärane koostöö ja seda mitmes vallas, sealhulgas terrorismivastases tegevuses,» rääkis ta uudisteagentuurile TT täna hommikul.

Ta keeldus täpsustamast väiteid illegaalse jälituse kohta. «Me ei kommenteeri julgeolekuteemasid detailselt,» selgitas ta.

Ei justiitsminister Beatrice Ask ega ka välisminister Carl Bildt ei tahtnud eile hilisõhtul ajalehele teema kohta kommentaari anda.

Peaminister Fredrik Reinfeldt ütles täna, et ta pole kursis USA agentide tegevuse detailidega. «Ma ei taha spekuleerida meedias avaldatud informatsiooni osas, kuna meil on Rootsis väga iseseisvad agentuurid, mis tegelevad oma vastutusalas,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles