Paet: EL tahab lõpetada vägivalla Lähis-Idas ja Aafrikas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa mässulised Ajdabiyas.
Liibüa mässulised Ajdabiyas. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid toetasid tänasel kohtumisel Brüsselis Euroopa Liidu esinduse avamist Liibüas Benghazis edasiste sammude paremaks koordineerimiseks ning Süüria ja Jeemeni survestamist vägivalla lõpetamiseks.

Välisministrid kinnitasid ka jätkuvat toetust Egiptusele, Tuneesiale ja teistele piirkonna riikidele demokraatia suunas liikumisel.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on oluline rahvusvahelise kogukonna jätkuv üksmeel Liibüa olukorra parandamiseks ning diktaator Gaddafi ametist lahkumiseks. «Peamine on vägivalla kiire lõppemine ning humanitaarabi ligipääs kannatajatele,» lisas ta. Paeti sõnul on Euroopa Liidu esinduse avamine Benghazis oluline samm, mis kinnitab liidu soovi oma vahetusse naabrusesse panustada.

Välisminister märkis, et Eestile on äärmiselt oluline tsiviilisikute kaitsmine ja humanitaarolukorra parandamine Liibüas. Humanitaarolukord on seal jätkuvalt murettekitav ning Eesti on otsustanud eraldada 50 000 eurot toiduabi konfliktis kannatanutele.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on ELi välisministrid üksmeelel, et jätkatakse Egiptuse ja Tuneesia toetamist demokraatia suunas liikumisel ning kodanikuühiskonna arendamisel. «Euroopa Liit on mures Egiptuse religioonipõhiste vägivallapuhangute pärast ja tuleb leida lahendus edaspidiste konfliktide ärahoidmiseks,» ütles Paet.

«Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida riikide arengu toetamisel on oluline ka Euroopa Liidu turu suurem avamine nendele riikidele,» lisas minister.

Euroopa Liidu välisministrid käsitlesid samuti Iraagis iraani põgenikelaagris Camp Ashrafis kujunenud olukorda ning põgenikevastast vägivalda. «Camp Ashrafis kujunenud olukord vajab kiiret Euroopa Liidu ja muu rahvusvahelise kogukonna sekkumist, et vältida edasist vägivalda,» ütles Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles