BLOGI JA GALERII: USA ründas liitlastega Süüria sõjaväerajatisi (181)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia andsid täna ühiselt sõjalise löögi Süüria sihtmärkide pihta, et karistada president Bashar al-Assadi režiimi väidetava keemiarünnaku eest ja heidutada selle kordumist, teatas Ühendriikide president Donald Trump Valgest Majast.

  • USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa andsid täna öösel koordineeritud vastuse president Bashar al-Assadi režiimi arvatavale keemiarelvarünnakule Doumas 7. aprillil.
  • Ühisoperatsioon oli suunatud kolme Süüria sihtmärgi vastu: tabamuse said peamine keemiarelvastuse uurimiskeskus Damaskuses, keemiarelvaladu Homsist läänes ja sõjaväe juhtimiskeskus ning ladu Homsi lähedal.
  • Venemaad hoiatati eelnevalt, kuid ei koordineeritud planeerimist ega konkreetseid sihtmärke.
  • USA ja liitlased tulistasid kell 1 öösel Süüria sihtmärkide pihta välja 105 tiib- ja õhk-pind tüüpi raketti.
  • Rünnak kestis orienteeruvalt tund aega.
  • Prantsusmaa tulistas Süüriat rünnates tiibrakette Vahemerel asuvatelt fregattidelt ning saatis kodubaasidest välja hävitajad.
  • Suurbritannia ründas nelja hävitajaga endist sõjaväebaasi, kus hoiti keemiarelvade valmistamiseks vajalikke vahendeid.
  • Venemaa väitel tulistati märkimisväärne osa rakettidest alla, teiste allikate väitel tabati vaid 12 raketti.
  • Pentagoni sõnul ei tabanud Süüria õhutõrje ühtki liitlasvägede raketti.
  • Õhurünnakutes ohvreid ei ole.
  • USA staabiülemate ühendkomitee esimehe Joseph Dunfordi sõnul rohkem rünnakuid esialgu kavas ei ole, kuid keemiarünnakute jätkumisel ei välistata täiendavat operatsiooni.
  • ​USA kaitseminister James Mattis kinnitas, et esialgu ei ole andmeid Ühendriikide kaotuste kohta rünnakute käigus.

Eesti aja järgi kell 4 öösel teatas Donald Trump otsepöördumises Valgest Majast, et koostöös Suurbritannia ja Prantsusmaaga on alanud sõjaline operatsioon Süüria režiimi keemiarelvarajatiste vastu.

Umbes samal ajal teatati Damaskuses tugevate plahvatuste kajast. Kohalikud jälgisid rõdudelt, kuidas ligi 45 minutit kajasid linnas plahvatuste kärgatused ja sõjalennukite helid.

Õhurünnakud kestsid umbes 45 minutit. Neis kasutati kaks korda rohkem relvi kui eelmisel aastal, kui Shayrati õhuväebaasi rünnati 59 tiibraketiga Tomahawk.

Süüria õhutõrje tulistas väidetavalt alla 12 tiibraketti, millega lääne koalitsioon ründas Damaskuse lähistel asuvat Al-Dumayri sõjaväelennuvälja.

Trumpi sõnul kavatseb USA jätkata survet Assadile, kuni Süüria liider teeb lõpu oma inimeste tapmisele rahvusvaheliselt keelatud keemiarelvaga.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron märkis, et operatsioon on piiratud ulatusega ja selle eesmärk on kärpida Süüria võimet keemiarelva toota.

Briti peaministri Theresa May sõnul ei soovita sekkuda kodusõtta ega muuta režiimi, vaid piiratud operatsiooni eesmärgiks on hoida ära edasine pingete kasv regioonis ja teha kõik tsiviilohvrite vältimiseks.

Tagasi üles