Mattis: USA-Põhja-Korea kõneluste eel on palju põhjusi optimismiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

USA kaitseminister James Mattis ütles esmaspäeval, et näeb palju põhjusi optimismiks seoses läbirääkimistega Põhja-Koreaga pärast seda, kui Pyongyang teatas moratooriumist riigi tuuma- ja raketikatsetustele

«Praegu arvan ma, et on palju põhjusi optimismiks läbirääkimiste tulemuslikkuse kohta. Elame näeme,» ütles Mattis Pentagonis ajakirjanikele Tai huntarežiimi asejuhti ja kaitseministrit kindral Prawit Wongsuwani vastu võttes.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un teatas laupäeval vähem kui nädal enne tippkohtumist Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga, et Pyongyangil pole enam vajadust korraldada tuumapommi ja mandritevaheliste ballistiliste rakettide (ICBM) katsetusi ning kasutada tuumakatsetuste polügooni.

Samas pole Pyongyang teatanud, et on nõus loobuma tuumarelvadest, mida stalinistlik riik peab julgeolekutagatiseks Lääne katsete vastu viia riigis läbi režiimimuutus.

Mais või juuni algul peaks aset leidma Kimi kohtumine Trumpiga, kes kuulutas pühapäeval ekslikult, et Põhja-Korea on juba nõustunud tuumaprogrammist loobuma.

Ühendriikide kaitseministeeriumi pressiesindaja kolonel Rob Manning ütles esmaspäeval, et Pentagon ei ole hiljutiste arengute valguses muutnud sõjaväe valmisolekut võidelda Korea poolsaarel.

«Sõjalisest perspektiivist vaadates pole toimunud mingeid muutusi meie vägede paigutuses, valmisolekus ja otsustavuses võidelda kas või täna 

öösel,» lausus Manning.

USA-l on Lõuna-Koreas 28 500 sõdurit ning Washington hoiab Korea poolsaart ümbritsevates vetes ja piirkonna taevas reeglina arvestatavat sõjalist kohalolekut.

Manning lisas, et Ühendriigid ei ole muutnud oma tingimusi ning nõuavad jätkuvalt «Korea poolsaare täielikku, pöördumatut ja kontrollitavat tuumavabaks muutmist».

Lõuna-Korea peatas esmaspäeval tippkohtumise lähenedes piiril Põhja-Korea vastaste propagandasaadete edastamise. Lõuna-Korea on edastanud piiril valjuhääldite kaudu propagandat ja popmuusikat alates Põhja-Korea neljandast tuumakatsetusest 2016. aasta algul. Põhja-Korea järgis Souli eeskuju, lõpetades oma saadete ja Lõuna-Korea vastaste lendlehtede edastamise.

Moon ja Kim kohtuvad Panmunjomi piirikülas reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles