Must Aafrika on jätkuvalt maailma rahutuim regioon

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia lapssõdur.
Somaalia lapssõdur. Foto: SCANPIX

Sahara-alune ehk nn Must Aafrika on globaalse rahuindeksi (GPI) järgi jätkuvalt maailma kõige rahutuim regioon.

Sellesse regiooni kuulub 40 protsenti maailma kõige rahutuimatest riikidest, selgub GPI raportist.

Rahuindeks tabeli lõpust võib leida just selle regiooni riike: nii on Sudaan 151. ja Somaalia 153. kohal. Kokku ongi tabelis 153 riiki.

Iraak pääses esimest korda tabeli punase laterna rollist, tõustes 152. kohale.

Viiendat järjestikkust aastat ehk kogu tabeli koostamise aja on Lääne-Euroopa olnud maailma kõige rahulikum regioon. Suurem osa tabeli esikahekümne riikidest on Lääne-Euroopa maad.

Neli põhjamaad on tabeli esikümnes, samas kukkus Rootsi 13. kohale, mille tingis riigi relvatööstus tavarelvastuse ekspordi hulk.

Euroopa Liiduga liitumine on andnud oma positiivse efekti Kesk- ja Ida-Euroopa riikidele: Tšehhi Vabariik on tabelis tõusnud 5. ning Sloveenia 10. kohale.

Põhja-Ameerika positsioon tabelis paranes viimase aastaga pisut. Kanada tõusis kuus kohta ja kerkis 8. kohale. USA tõusis 85. kohalt 82. kohale.

Viiendat aastat Institute for Economic and Peace’i (Majanduse ja Rahu Instituut) koostatud tabel näitab riikides valitsevat rahu. Instituut jälgib ja mõõdab 23 indikaatorit, mille seas on näiteks koduste ja välismaiste konfliktide hulk, turvalisus, sotsiaalne kindlus ning militariseeritus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles