Eesti piirivalvurid osalesid immigrantide smugeldajate tabamises

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Immigrandid Kreeka-Türgi piiril Filakios. Foto on illustratiivne.
Immigrandid Kreeka-Türgi piiril Filakios. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Eelmise nädala reedel tabas operatsiooni Poseidon rahvusvaheline meeskond Kreeka-Türgi piiril ligi sada immigranti ja neid üle piiri smugeldada püüdnud kurjategijad, keda märkas esimesena Eesti piirivalvelennuki meeskond.

Operatsioonis osalevad Eesti piirivalvurid andsid Evrose piirkonnas märgatud inimestest teada patrullile, kes peatas smugeldajate juhiste järgi illegaalselt piiri ületada püüdnud immigrantide rühma. Seepeale avasid smugeldajad Kreeka ja Saksa piirivalvurite pihta tule, kuid keegi tulistamises viga ei saanud, teatas Euroopa Liidu piirivalveagentuur Frontex.

Kreeka politsei võttis tabatute asjus ühendust Türgi partneritega, kes andsid hiljem teada veel ligi 100 immigrandi ja nende smugeldaja vahistamisest.

«See juhtum näitab, et smugeldajad ei tunne mingeid süümepiinu,» ültes Ilkka Laitinen operatsiooni Poseidon korraldavast Euroopa piirivalveagentuurist Frontex. «Nad avavad piirivalvurite pihta tule, pannes immigrantide elu ohtu ja saadavad neid avamerele.»

«Täna näitasid meie Kreeka, Saksamaa ja Eesti kolleegid, et suudavad erinevates ja sageli keerukates situatsioonides koostööd teha,» tunnustas Laitinen.

Eestist osaleb 4-5 piirivalvurit

Euroopa Liidu riikide ühisoperatsioon Poseidon 2011 algas tänavu märtsis. Selles osalevad 25 Euroopa Liidu ja Schengeni ruumi riigist pärit piirivalvurid, kes hoiavad ELi ja Kreeka välispiire kõrgendatud tähelepanu all.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Urmo Kohv ütles Postimees.ee’le, et Poseidon 2011 kestab aastaringselt ja selles osalevad Eesti poolelt politsei- ja piirivalveameti lennusalga lennuk koos meeskonnaga, üks vaatlusbuss ja üheaegselt 4-5 piirivalvurit.

«Politsei- ja piirivalveameti lennusalga lennuki abil avastati ebaseaduslike piiriületajate rühm. Tulistamise intsidendis meie lennuk ega piirivalvurid ei osalenud,» kinnitas Kohv 20. mai juhtumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles