Moskvas rüselesid geid, usuäärmuslased ja politseinikud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geiaktivistid rüselevad politseinikuga Moskva kesklinnas.
Geiaktivistid rüselevad politseinikuga Moskva kesklinnas. Foto: SCANPIX

Moskva miilitsatöötajad on sanktsioneerimata ürituselt pidanud kinni 34 geiaktivisti ja nende vastast.

Siseministeeriumi infoosakonna Moskva üksusest teatati Interfaxile, et erinevatelt aktsioonidelt peeti kinni 18 seksuaalvähemuste õiguste eest võitlejat ja 16 geiaktivistide vastast.

Allikas tõdes, oli olukord linnas on õhtuks normaliseerunud.

«Seksuaalvähemuste aktivistid võtavad ette katseid korraldada sanktsioneerimata aktsioone Aleksandri aia juures, Maneeži väljakul, aga ka Tveri väljakul Moskva linnavalitsuse juures,» rääkis korrakaitsejõudude allikas Interfaxile päeval.

Moskvas oli puhkenud kaklusi, kui homoseksuaalide õiguste kaitsjad kogunesid avaldama meelt Kremli lähistele. Usurühmituste esindajad ründasid geiaktiviste, mistõttu olid politseinikud sunnitud sekkuma ja vastaspooli lahutama.

Meeleavaldajad kandsid loosungeid, kus oli kirjas näiteks, et «Venemaa ei ole Iraan». Aktsioonist, mille korraldamiseks linnavõimud luba ei andnud, võtsid osa tuntud homoseksuaalid Euroopast ja USAst.

Geid taotlesid linnalt luba korraldada 28. mail ehk piirivalvurite päeval paraad, kuid nad ei saanud seda, vahendas RBK.

Moskva linnapea ja linnavalitsuse pressisekretär Gulnara Penkova teatas, et äraütleva otsuse taga on paljude ühiskondlike organisatsioonide, sealhulgas emade komitee, vastav palve. Lisaks oli linnavõimudega võtnud ühendust ka patriarhaat.

Siseministeerium teatas juba varem, et katsesse viia läbi sanktsioneerimata kogunemine 28. mail sekkuvad otsekohe siseasjadeosakonna töötajad, mis on ranges vastavuses kehtivate seadustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles