Evira: vältige Hispaaniast toodud kurke ka välismaal

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
30. mai 2011 15:03
Kastid värskete kurkidega Hispaanias Almerias asuvas külmkapis. | FOTO: Scanpix

Euroopas möllav kolibakteriepideemia on viinud haigevoodisse rohkem kui tuhat inimest, mistõttu soovitab Soome toiduohutuse amet (Evira) vältida Hispaanias kasvatatud kurke ka teistes riikides viibides.

Agressiivne EHEC-kolibakter, mis tekitab inimestel neerusid ja kesknärvisüsteemi hävitava verise kõhulahtisuse, on nõudnud vähemalt kümne inimese elu, vahendas MTV3.

Evira osakonnajuhataja Tuula Honkanen-Buzalski rääkis, et Hispaaniast pärit kurk on peamine kahtlusalune, kuna teistelt toiduainetelt pole kolibakterit leitud.

EHEC-kolibakteri jälgi ajavad Euroopa Komisjoni asjatundjad, Euroopa toiduohutusameti (EFSA) töötajad ning Saksa ja Hispaania ametnikud.

Põhiline osa haigestunutest on sakslased, kuid üksikuid juhtumeid on tulnud esile mitmes Euroopas riigis.

«Evira soovitab vältida Hispaaniast pärit kurke. Soome kauplustes pole sel aastaajal enam Hispaania kurke müügil, kuid kuna soomlased reisivad palju, siis on soovitus endiselt jõus,» ütles Honkanen-Buzalski.

SAADA E-POSTIGA PRINDI ARTIKKEL