Venemaa ja ELi viisapoliitika lihtsustub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välispassid
Vene välispassid Foto: SCANPIX

Venemaa välisministeeriumi teatel hakkavad Vene kodanikud kahe-kolme aasta pärast saama viieaastaseid Schengeni viisasid.

Välisministeeriumi üleeuroopalise koostöö osakonna juhataja Vladimir Voronkov rääkis Moskvas toimunud pressikonverentsil, et Venemaa ja Euroopa Liit leppisid kokku põhimõttes, mille kohaselt hakkavad mõlemad pooled väljastama viie-aastaseid viisasid.

Voronkov ei öelnud konkreetset kuupäeva, millal Venemaa kodanikud võiksid pikemaajalist viisat hakata saama. Küll aga kinnitas ta, et kogu viisaprotsess on muutunud väga intensiivseks.

Vastavalt kehtivate seadustega annab EL praegu Vene kodanikele kuuekuulise viisa, vahendas Interfax Voronkovi sõnu. Kui nad on näidanud end seadusekuulekate kodanikena, siis võivad nad saada aastase.

Osakonnajuhataja selgituse järgi ei hakka Euroopa Liit kohe andma viieaastast viisat. Enne peab lühiajalise (kuni aastase) viisa saanud Vene kodanik olema seadusekuulekas ja alles pärast seda saab ta taotleda omale pikemat ehk viie aasta pikkust viisat.

Venemaal pole plaani loobuda viisanõudest ühepoolselt, lisas Voronkov. «Peegeldamine – see on üks Vene diplomaatia printsiipidest,» selgitas Voronkov, kes ei välistanud samas, et ELi kodanikud võiksid pääseda ilma viisata Venemaale, kui seal toimuvad suured spordiüritused.

Juba neli aastat tagasi jõustus ELi ja Venemaa vaheline viisalihtsustusleping, mille eesmärk on vastastikkuse põhimõtte alusel hõlbustada lühiajaliste viisade väljastamist.

Kokkuleppet viisa andmise protseduuri lihtsustamise osas peetakse esimeseks konkreetseks sammuks ühenduse ja Venemaa vahelise viisavaba reisimise suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles