Pakistani ajakirjanikel lubati kanda relva

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syed Saleem Shahzadi matused.
Syed Saleem Shahzadi matused. Foto: SCANPIX

Pakistani siseministeerium lubas pärast kohaliku reporteri mõrvajuhtumit kanda ajakirjanikel enesekaitseks tulirelva.

Siseminister Rehman Malik lubas uurida väiteid, nagu oleks ajakirjanik Syed Saleem Shahzadi tapnud mõjuvõimsa Pakistani luureteenistuse (ISI) agendid. ISI on eitanud igasugust seotust Shahzadi mõrvaga, nimetades süüdistusi alusetuteks, vahendas uudistevõrk AFP.

40-aastase ajakirjanik jäi kadunuks pühapäeval, kui ta oli teel uudistesaatesse. Itaalia uudisteagentuuri ja Hong Kongis registreeritud uudisteportaali heaks töötanud Shahzadi vägivalla tundemärkidega surnukeha leiti üleeile pealinnast Islamabadist lõunas.

Uudisteagentuuride teatel kirjutas Shahzadi Pakistani armeele varju heitvaid artikleid. Näiteks väitis Shahzadi, et Pakistani territooriumil tegutsevad terroriorganisatsiooni al-Qaeda ja mitmete teiste terrorivõrgustike võitlejad, kellel on sidemed islamiriigi armeega. Sama on Islamabadile ette heitnud ka Ühendriigid.

Seejuures kadus Shahzadi kõigest kaks pärast seda, kui väljaanne Asia Times avaldas tema artikli, mis puudutas al-Qaeda hiljutist rünnakut Pakistani mereväebaasile. Tema sõnul peeti mitu sealset ametnikku kinni seoses nende sidemete pärast al-Qaedaga.

Väidetavalt pöördus Shahzadi enne oma surma inimõiguslaste poole väitega, et ISI on teda ähvardanud. ISI kinnitusel kohtusid nende töötajad Shahzadiga mullu oktoobris, kuid selles polnud midagi pahaendelist.

Shahzadi mõrva mõistis kõige kõrgemal tasemel hukka ka Ühendriikide juhtkond. USA välisminister Hillary Clinton tervitas aga juurdluse alustamist tema tapmise asjaolude väljaselgitamise kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles