Brasiilia uus heaoluprogramm peab miljonid vaesusest päästma

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igapäevaelu Brasiilia Terra Firme agulis Brasiilias. Tegemist on ühe vaesema ning vägivaldsema piirkonnaga Para osariigis.
Igapäevaelu Brasiilia Terra Firme agulis Brasiilias. Tegemist on ühe vaesema ning vägivaldsema piirkonnaga Para osariigis. Foto: SCANPIX

Brasiilia president Dilma Rousseff kuulutas eile välja heaoluprogrammi, mis peaks aastaks 2014 välja juurima äärmusliku vaesuse.

«Vaesusega võitlemine on valitsuse kohustus ning ka kõigi brasiillaste ülesanne. Krooniline vaesus on Brasiilia murettekitavaim probleem, millega võitlemine on suur väljakutse. Minu eesmärgiks on vaesus täielikult välja juurida», vahendas Rousseffi sõnu AFP.

Kampaania sihtgrupiks on 16,2 miljonit brasiillast, kelle kuusissetulek jääb alla 43 USA dollari. Vaeseid hakatakse otsima sotsiaaltöötajate tehtud rahvaloenduse tulemuste põhjal.

Uus programm kannab nime „Ilma vaesuseta Brasiilia“ ning selle aastane eelarve on 12,5 miljardit USA dollarit. Programmi raames ühendatakse juba olemasolevad projektid uutega, mis parandavad ligipääsu haridusele, tervishoiule, tööturule ning lubavad ka kodudesse elektri viia. Peale selle hakkavad keskkonnateadlikud kodanikud saama erihüvesid.

„Ilma vaesuseta Brasiilia“ põhineb riigi eelmise presidendi Luiz Inacio Lula da Silva sotsiaalpoliitikal. Ametlikel andmetel aidati selle käigus vaesusest välja 28 miljonit inimest ning veel 36 miljonit jõudis keskklassi.

Brasiilia on tuntud kui riik, kus valitseb rikaste ning vaeste vahel suur lõhe. Statistika järgi on 71 protsenti äärmuslikult vaestest inimestest mustanahalised. Pool vaestest on nooremad kui 19 aastat ning 60 protsenti elab riigi kirdeosas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles