Edward Lucas: Lätit ootab pikk ja kuum suvi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti mõjuka majandusväljaande Economist ajakirjanik Edward Lucas.
Briti mõjuka majandusväljaande Economist ajakirjanik Edward Lucas. Foto: www.edwardlucas.com

Nädalakirja The Economist Kesk- ja Ida-Euroopa korrespondent Edward Lucas kirjutas Läti sisepoliitilisi sündmusi kommenteerides, et riiki ootab ees keeruline periood.

Lucas ennustas, et lõunanaabritel seisab ees uudisteküllane, kuid segane suvi, sest 23. juulil toimub president Valdis Zatlersi algatatud referendum parlamendi laiali saatmise üle ning kui rahvas seda toetab, siis tuleb neil juba septembris valida riigile ka uus rahvaesindus.

Eile parlamendis toimunud presidendivalimistel riigipeaks valitud Andris Bērziņši võitu kommenteerides, tõi Lucas välja asjaolu, et parlamendi ees sai Bērziņši korruptsioonivastaste demonstrantide jaheda tervituse osaliseks.

Lucas juhtis tähelepanu Läti eskpresidendi Vaira Vīķe-Freiberga arvamusele, mille kohaselt tähendab Bērziņši võit Läti jaoks tagasikäiku. Vīķe-Freiberga hinnangul astuti eile mõned sammud tagasi sellel teel, mis viib Läi eemale oligarhide tekitatud poliitilisest sõltuvusest.

Lucas mainis oma arvamuses ka Eestit. Tema sõnul võeti teade Bērziņši võidust siin vastu süngelt. «Üks sealne poliitik räägib eraviisiliselt ähvardavast ohust, et lõunapiiril võib tekkida «nurjunud riik»,» kirjutas Lucas nimetamata seejuures poliitiku nime.

Eesti poliitikutest on kõige kriitilisema avalduse Läti sisepoliitilise ummikseisu kohta teinud Marko Mihkelson, kes on avaldanud kahetsust lõunanaabrite poliitilise seisu üle ning leidnud, et Bērziņši selja taga seisavad oligarhid.

Samas leidis Lucas ka positiivset, tuues välja asjaolu, et Läti finantsolukord pole võrreldes varasemaga enam ebakindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles