Hiina nõuab austust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina mereväe alus Lõuna-Hiina merel.
Hiina mereväe alus Lõuna-Hiina merel. Foto: SCANPIX

Hiina nõuab rahvusvaheliselt üldsuselt austust, kuid väiksemad naaberriigid süüdistavad kommunistlikku suurriiki tüli norimises Lõuna-Hiina merel.

Hiina kaitseminister Liang Guanglie ütles Singapuris toimuval iga-aastasel julgeolekukonverentsil, et kestva rahu, harmoonia ja stabiilsuse nimel on oluline, et rahvusvahelistes suhetes valitseks demokraatia ning üksteise huvide austamine, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Ma tean paljusid inimesi, kes kalduvad arvama, et Hiina majandusliku tõusuga, saab Hiinast sõjaline oht,» ütles Liang, kelle kinnitusel ei vasta see väide tõele, kuna Hiina ei soovi kunagi tõusta hegemooni staatusesse ega kujuta ohtu ühelegi riigile.

Filipiinid ja Vietnam ning ka mitmed teised riigid on Hiinaga tülis Lõuna-Hiina merel asuvate saarte pärast, süüdistades Hiinat maavaraderikka piirkonna hõivamises. Seejuures süüdistas Hanoi Hiinat Vietnami suveräänsuse rikkumises, nõudes kahjutasu ka minevikus tehtud rikkumiste eest.

Peking on naaberriikide süüdistusi tõrjunud, väites, et vaidlusalused Spratly ja Paraceli saared kuuluvad Hiinale. Liang hoiatas piirkonnas asuvaid riike selle eest, et nad ei sõlmiks liitlassuhet mõne kolmanda poolega.

Eile hoiatas samuti julgeolekukonverentsil osalenud Ühendriikide kaitseminister Robert Gates Lõuna-Hiina merel puhkeda võivate kokkupõrgete pärast ning juhtis tähelepanu sellele, et piirkonnas asuvatel Kaug-Aasia riikidel puudub mehhanism tülide rahumeelseks lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles