Soini mõttepaus võib lõigata läbi Kataineni tee peaministrikohale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini Põlissoomlaste valimisvõitu kajastanud Soome lehed.
Timo Soini Põlissoomlaste valimisvõitu kajastanud Soome lehed. Foto: SCANPIX

Põlissoomlaste liidri Timo Soini võetud mõtlemispaus võib lõigata läbi Koondpartei esimehe Jyrki Kataineni tee Soome järgmiseks peaministriks.

Soome parlamendifraktsioonide esimehed kogunevad täna, et pidada nõu valitsusläbirääkimiste edasise saatuse üle. Soini mõtlemispausi tõttu suurt edasiminekut seal oodata pole.

Valitsusläbirääkimistelt lahkusid eile Roheliste Partei liikmed, Keskpartei otsustas istuda nõupidamiste laua taha ja Põlissoomlased võtsid mõtlemisaja.

Soini tahab välja selgitada, kui palju on teised erakonnad valmis tegema järelandmisi Euroopa-poliitikas. «Nüüd on kolm muud erakonda Põlisoomlastega samal sirgel ehk lisaks meile ka Keskerakond, sotsiaaldemokraadid ja Koondpartei. Selle seltskonnaga vaadatakse kindlasti, et kas saab valitsust moodustada. Kõik neli siiski valitsusse ei mahu, seega jääb alles kolm,» rääkis Soini.

Soome Keskerakond vastas eile Kataineni kutsele jaatavalt. Erakonna esimees Mari Kiviniemi rääkis YLE uudistele, et olukord muutus eelmise nädala jooksul radikaalselt. Näib, et ilma Keskparteita ei saa enamusvalitsust moodustada, seega oleme nõus võtma vastutuse, selgitas ta.

Samas väljendas Kiviniemi lootust, et läbirääkijatega liituvad ka Põlissoomlased. Tema sõnul oleks hea, kui valitsuses on lisaks enim parlamendikohti saanud erakonnale ehk Koondparteile ka Põlisoomlased, kui valimiste suurimad võitjad.

«Me ei saa keda sundida valitsusläbirääkimistega liituma, kuid see on Keskpartei parlamendifraktsiooni selge sõnum,» lisas Kiviniemi.

Kiviniemi ei tahtnud öelda, kas Keskpartei oleks nõus osalema valitsusläbirääkimistel ka sel juhul, kui valitsust üritaks moodustada sotsiaaldemokraatide liider Jutta Urpilainen.

Keskpartei kaotas 17. aprillil aset leidnud parlamendivalimistel 16 kohta, elades üle hävitava lüüasaamise. Erakond teatas kohe, et jääb opositsiooni. Uues parlamendis on neil 35 saadikukohta.

Parlamendi suurim erakond on 44 saadikukohta saanud Koondpartei. Põlisoomlased said rekordiliselt 39 saadikukohta. Kokku neil kolmel 118 parlamendikohta.

Soome parlamendis on 200 liiget, spiiker hääletustest osa ei võta.

Kataineni juhtitavatel valitsusläbirääkimistel leidis eelmisel kolmapäeval aset dramaatiline pööre, kui kuue läbirääkija hulgast lahkusid Vasakliit ja sotsiaaldmeokraadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles