Uuring: naissõdurid on vaimselt sama tugevad kui meessõdurid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: naissõdurid on vaimselt sama tugevad kui meessõdurid
Uuring: naissõdurid on vaimselt sama tugevad kui meessõdurid Foto: SCANPIX

USAs Iraagi ja Afganistani sõjas olnud sõduritega tehtud uuring näitas, et naissõdurid taluvad lahingustressi sama hästi kui nende meessoost kolleegid.

Ka teenistusjärgsed vaimse tervise probleemid olid naistel ja meestel sarnased, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Journal of Abnormal Psychology.

Samas kasutasid mehed oma probleemidest jagusaamiseks rohkem ravimeid ja ka narkootikume.

«Vastupidi senistele arvamustele, reageerivad naissõdurid võitluses saadud traumadele sama moodi nagu meessoost sõdurid,» selgitas USA posttraumaatilise stressi uurimiskeskuse teadlane Dawne Vogt.

Uurijate sõnul võib vaimse tervise sarnasuse taga olla see, et mõlemast soost sõdurid saavad ühesuguse ettevalmistuse.

Lahingustressi all pidasid uurijad silmas lahingutegevuses kannatad saamist, ise tulistamist, lahingus osalemist, hirmu hukkumise ees ja askeetlikes oludes elamist.

Vogti sõnul näitas uuring, et USA armee võib naisi kasutada üha enam lahingutegevuses. Siiani on naistel armees olnud eelkõige abistav missioon, nagu näiteks meditsiiniüksuses töötamine.

Möödunud aasta seisuga oli USA armee 1,4 miljoni sõduri seas naisi 200 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles