Medvedev tahab pikendada presidendi ametiaega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli saali suurel ekraanil võis näha presidendi sõnavõttu kuulamas ka praegust peaministrit Vladimir Putinit, kes kolmandat korda järjest riigipeaks kandideerida ei tohtinud.
Kremli saali suurel ekraanil võis näha presidendi sõnavõttu kuulamas ka praegust peaministrit Vladimir Putinit, kes kolmandat korda järjest riigipeaks kandideerida ei tohtinud. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa presidendi ametiaeg peaks ametisoleva riigipea Dmitri Medvedevi hinnangul pikenema kahe aasta võrra.

Medvedev rääkis oma tänases kõnes olukorrast riigis, et ta tahab suurendada presidendi ja riigiduuma konstitutsioonilisi volitusi vastavalt kuue ja viie aastani, vahendas AFP. Praegu valitakse nii riigipea kui ka rahvasaadikud neljaks aastaks.

Ühtse Venemaa kontrolli all olevas riigiduumas on selliste muudatuste läbisurumiseks vaja kahe kolmandiku enamust. Presidendi ametiaja pikendamist on välja pakutud juba ka varem, kui võimul oli eelmise riigipea Vladimir Putin, kes sel aastal kolmandat korda järjest samasse ametisse kandideerida ei tohtinud.

Medvedev tegi täna veel rea ettepanekuid poliitilisteks reformideks, soovitades muu hulgas suurendada väikeparteide esindatust riigiduumas, kuhu pääsemiseks kehtib praegu valimistel seitsme protsendi künnis.

Presidendi hinnangul on väär, et niimoodi lähevad igal aastal kaotsi miljonite venemaalaste hääled. Samuti pidas ta vajalikuks muuta valitsuskabinetti parlamendi ees rohkem vastutavaks ning soovitas lihtsustada poliitiliste parteide registreerimise korda.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles