Venemaa paigutab raketid Euroopasse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev suurel ekraanil olukorrast riigis kõnet pidamas.
Vene president Dmitri Medvedev suurel ekraanil olukorrast riigis kõnet pidamas. Foto: AFP / Scanpix

USA raketikilbi laiendamise plaanidele vastuseks toovad Vene relvajõud president Dmitri Medvedevi kinnitusel Kaliningradi oblastisse lühimaaraketid ning hakkavad uut ameeriklaste tõrjesüsteemi sealt ka elektrooniliselt häirima.

 

Medvedev kinnitas ka, et Moskvas on loobutud plaanist kaotada kolm raketitõrjepolku, vahendas Reuters presidendi sõnavõttu olukorrast riigis, mida kuulasid Kremlis föderaalassamblee mõlema koja liikmed, samuti peaminister Vladimir Putin.

«Varem oli meil kavas lahinguvalves maha võtta raketitõrjediviisi kolm polku, mis paiknevad Kozelskis, ja need laiali saata aastaks 2010. Ma olen nüüd otsustanud nendest plaanidest hoiduda ja me ei reformi midagi,» teatas president karmilt, teenides publikult aplausi.

«Peale selle, et neutraliseerida vajadusel raketitõrjesüsteemi, paigutatakse Iskanderi raketisüsteemid Kaliningradi oblastisse. Mõistagi kaalume me samal eesmärgil ka Vene mereväe vahendite kasutamist,» jätkas ta meetmete loetelu, mis oli mõeldud hoiatusena läänele.

Medvedev lisas lõpetuseks, et uusi USA raketikilbi elemente hakatakse samast piirkonnast ehk Kaliningradist ka elektrooniliselt segama.

Venemaad on juba pikalt ärritanud plaan paigutada oma raketitõrjesüsteemi komponendid Poola ja Tšehhi pinnale, pidades seda ohuks oma julgeolekule.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles