Verised rünnakud ohustavad Lähis-Ida relvarahu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval viis Iisraeli armee Gaza sektoris läbi erioperatsiooni, millele äärmusrühmitus Hamas vastas raketirahega. Kokkupõrgetes ja õhurünnakutes on hukkunud seitse palestiinlast.


Iisraeli armee kinnitusel sai eile õhtul toimunud Juudiriigi õhurünnakus surma üks palestiinlane. Palestiina ametniku kinnitusel oli hukkunu 19-aastane äärmusrühmituse Islamidžihaad võitleja, vahendas Reuters.

Gaza sektori palestiina äärmuslased on pärast juunis sõlmitud vaherahu Iisraeli suunas korduvalt raketirünnakuid korraldanud. Iisrael on nendele vastanud Gaza sektori piiripunktide sulgemisega. Raketirünnakud Iisraelile ja vohav salakaubandus maa-aluste tunnelite kaudu sundis juudiriiki korraldama maavägede erioperatsiooni.

Armee kinnitusel oli teisipäeval toimunud erioperatsiooni sihtmärgiks Gaza sektoris asuv tunnel, mida Hamas kavatses väidetavalt kasutada juudiriigi sõdurite röövimiseks. Iisraeli kaitseministeeriumi kinnitusel sai operatsioonis haavata kuus sõdurit, vahendas Ynet. Iisraeli peaministri Ehud Baraki kinnitusel oli operatsioon edukas, sest õnnestus hävitada Kissufimi piiripunktist 250 meetri kaugusel asuv tunnel.

Iisraeli teatel ründas operatsiooni käigus juudiriigi sõudureid «rühm terroriste, kes tulistasid rakette Iisraeli suunas». Tulevahetuses hukkus Reutersi teatel kuus inimest, kellest viis olid Hamasi võitlejad. Palestiina tervishoiuministeeriumi ametnik Moaiya Hassanain ütles Araabia telekanalile Al Jazeera, et Iisraeli erioperatsiooni käigus hukkus üks inimene, kes oli Hamasi komandör Mazen Saeda. Tema kinnitusel sai kolm inimest veel haavata, kellest üks oli naine.

Hamasi mässulised otsustasid vastuseks tulistada Iisraeli suunas hinnanguliselt 45 Qassam-tüüpi raketi ja kümneid suurtükimürske, mis juudiriigi armee kinnitusel maandusid riigi lõunaosas asuval tühermaal ja seetõttu kellelegi saatuslikuks ei saanud.

Iisraeli armee otsustas seejärel korraldada õhurünnaku, milles Hamasi kinnitusel hukkus neli võitlejat, hiljem sai tankimürsust surmavalt haavata ka 19-aastane võitleja.

Hamas on lubanud kättemaksu ning organisatsiooni sõjaväelise haru kodulehel ähvardatakse, et vastus on «karm ning vastane peab maksma kõrget hinda». Hamasi esindaja Sami Abu Zuhri kinnitusel näitasid Iisraeli korraldatud maismaa- ja õhurünnakud, et riik ei soovi sõlmitud relvarahust kinni pidada.

Iisraeli kinnitusel jäävad kõik Gaza piiripunktid suletuks, samuti ei osanud kaitseministeeriumi ametnikud öelda, millal piir taas avatakse.

Kuigi Iisrael ja Hamas on kinnitanud, et nad pole Egiptuse vahendatud relvarahu rikkunud, kinnitas juudiriigi kaitseministeeriumi ametnik, et rünnakute jätkudes on Iisraeli armee valmis tegutsema.

Hapra relvarahu kaitsmise nimel sõitis täna Iisraelisse ka USA riigisekretär Condoleezza Rice, kelle eesmärgiks on Lähis-Ida vaherahu sõlmimine juba sel aastal enne vabariiklasest presidendi George W. Bushi ja tema administratsiooni tagasiastumist järgmise aasta jaanuaris.

Iisrael ja Hamas sõlmisid pärast kuid kestnud vägivalda 19. juunil relvarahu, kuid mõlemad pooled on üksteist süüdistanud relvarahu rikkumises.

Kaks aastat tagasi toimunud Palestiina parlamendivalimistel võitis Hamas absoluutse enamuse, misjärel tõrjus islamistlik äärmusrühmitus Gaza sektorist välja mõõdukama Fatahi liikumise ja haaras piirkonna enda kontrolli alla.

Hamas on kuulutatud terroristlikuks organisatsiooniks ja sattunud isolatsiooni, mistõttu piiri sulgemine mõjub piirkonnale halvavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles