Eesti abistab Sudaani pagulasi ja sisepõgenikke 700 000 krooniga

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani Vabastusarmee (SLA) võitlejad.
Sudaani Vabastusarmee (SLA) võitlejad. Foto: AFP / Scanpix

Välisministeerium toetab ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti kaudu Lõuna-Sudaani pagulaste ja sisepõgenike abistamist 700 000 krooniga.

ÜRO on Sudaanis toimuva klassifitseerinud maailma üheks suuremaks humanitaarkatastroofiks. Välisminister Urmas Paeti sõnul on Sudaanis ja Tšaadis valitsev olukord äärmiselt murettekitav.

«Sudaanis toimuv kodusõda on riigis põhjustanud ulatusliku humanitaarkriisi, mis on kaasa toonud rohkesti ohvreid tsiviilelanikkonna hulgas,» ütles välisminister Paet.

Välisministri sõnul halveneb sealne humanitaarolukord pidevalt, ainuüksi naaberriik Tšaad on vastu võtnud paarsada tuhat põgenikku ja see arv kasvab iga päevaga.

Aastakümneid kestnud kodusõja tulemusena on Sudaanis elu kaotanud ligi 2 miljonit inimest. Kokku on kodusõja ajal lahkunud kodudest 4,6 miljonit inimest, kellest rohkem kui 2 miljonit on tänaseni sisepõgenikud.

Sudaanis on korraga mitu etnilisel pinnal konflikti Lõuna-Sudaanis ja riigi lääneosas Darfuris, mis on sundinud sisepagulasi liikuma riigi idaossa ning üle poole miljoni pagulase on põgenenud naaberriikidesse, eelkõige Egiptusesse, Etioopiasse, Ugandasse, Keeniasse ja Tšaadi. 

Lisaks on Sudaani saabunud naaberriikidest üle 200 000 pagulase Eritreast, Tšaadist, Etioopiast, Kongost ja mujalt.

2008. aasta üleskutses hindas UNCHR Lõuna-Sudaani pagulaste ja sisepõgenike abistamiseks vajatava abi suuruseks kokku 122 miljonit USA dollarit.

ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti toetus sisaldab eelkõige abi inimeste esmaste vajaduste rahuldamiseks, sh toiduabi, transporti ja logistikat, majapidamistarbeid, peavarju, joogivett ja sanitaartingimuste loomist.

UNCHRi üleskutses on püstitud eesmärgiks aidata 2008. ja 2009. aasta jooksul koju tagasi pöörduda 160 000 pagulasel ja  toetada normaalse elu taastamist Lõuna-Sudaanis.

Eesti on toetanud humanitaarolukorra parandamist Sudaanis alates 2004. aastast.

Projekti rahastatakse välisministeeriumi eelarvest arengu- ja humanitaarabiks ettenähtud vahenditest. 2008. aastal on Eesti välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabivahendite maht 60 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles