Soome Koondpartei tegi SDP-le järeleandmisi maksupoliitikas

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jutta Urpilainen (SDP) ja Jyrki Katainen (Koondpartei).
Jutta Urpilainen (SDP) ja Jyrki Katainen (Koondpartei). Foto: SCANPIX

Soome praegustel valitsusläbirääkimistel on finantspoliitika osas jõutud lähemale pigem sotsiaaldemokraatide kui Koondpartei programmile, kirjutab Helsingin Sanomat.

Enne läbirääkimiste katkemist oli Koondpartei pakkunud kompromissina välja 3,1 miljardi euro mahus maksude tõstmisi ja kulude kärpeid. Rahandusministeeriumi esialgne arvestus näitas 6 miljardi eurost mugandumisvajadust.

Nüüd on parteid jõudnud kokkuleppele 2,5 miljardi euro suuruses kärbete ja maksude tõstmise paketis.

Kogu finantspakett jäi väiksemaks, kuna Koondpartei plaanitud maksutõus jäi sotsiaaldemokraatide nõudmisel ära. Muid makse selle asemele ei otsitud.

Valitsus pürgib ka ennustatust kiirema majanduskasvu poole.

Palkade maksustamises muudatusi ei toimu.

Tegelikkuses võib tulumaks ehk «töö maksustamine» karmistuda, kuna sotsiaalmaksu tõstmise suunas on tunda survet.

Valimis valitsusprogrammi heaks kiitmine pole ilmselge roheliste ja Vasakliidu jaoks, mille kolm liiget (Markus Mustajärvi, Jaakko Laakso, Jyrki Yrttiaho) otsustas nõupidamiste laua tagant lahkuda.

Vasakliidu parlamendifraktsiooni juht Annikka Lapintie kinnitas, et partei jätkab valitsusläbirääkimistel täie jõuga. Mustajärvi, Laakso ja Yrttiaho lahkumist peab Lapintie meeste personaalseks otsuseks.

Koondpartei liidri Jyrki Kataineni juhitavad valitsusläbirääkimised, mis puudutavad kuut erakonda, jätkuvad täna kell 13.

Parlamendivalimised Soomes leidsid aset 17. aprillil, valitsust pole aga siiani moodustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles