USAs kaheldakse koostöö üle Pakistaniga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastada saanud USA kopter Pakistanis Abbottabadis, kus tapeti Osama bin Laden.
Vigastada saanud USA kopter Pakistanis Abbottabadis, kus tapeti Osama bin Laden. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriigid on jahmunud Pakistani otsuse üle võtta vahi alla viis inimest, kes aitasid kaasa maailma esiterrorist Osama bin Ladeni tabamisele.

Kongressis on tõstatatud küsimus USA-Pakistani edasise koostöö võimalikkusest, edastas YLE korrespondent Washingtonist.

Ühendriikide president Barack Obama on aga rõhutanud Pakistani ja USA omavahelise koostöö tähtsust terrorismivastase võitluse aspektist vaadatuna.

Bin Ladeni tabamisele aitasid kaasa USAga koostööd teinud pakistanlased. Nad kirjutasid üles näiteks bin Ladeni elupaiga juures viibinud autode registreerimisnumbreid.

Eile kirjutas The New York Times, et Pakistan võttis kinni viis Luure Keskagentuuriga (CIA) kaastööd teinud meest.

Välisministeeriumi pressiesindaja Mark Toner tõdes, et taolised uudised tekitavad muret ja Ameerika Ühendriigid peavad võtma teema üles Pakistani valitsusega.

Kongressi liikmete hääletoonid olid karmimad. Demokraadist senaator Patrick Leahy küsis eile kaitseminister Robert Gatesilt otse, kui kaua kavatseb USA toetada valitsust, kes talle valetab.
«Millal me ütleme, et nüüd aitab?» küsis Leahy nõudlikult.

Gates vastas senaatorile tavapärasest otsekohesemalt. «27-aastase CIA-kogemuse ja 4,5-aastase kaitseministrikogemuse järgi võin öelda, et valetamine kuulub nüüd riikidevahelisse suhtlemisse. Nii saame oma asjad aetud.»

Leahy uuris veel, kas koostöö hulka mahub ka Ühendriike aitavate inimeste vahistamine. «Mõnikord,» vastas talle Gates.

Valge maja pressiesindaja Jay Carney püüdis jahutada emotsioone ja kinnitas, et koostöö Pakistaniga vastab USA turvalisusega seotud huvidele.

Pakistan saab Ameerika Ühendriikidelt aastas paar miljardit dollarit. Vastutasuks saadud terrorismivastase koostöö eest saab kümnepallilise skaala järgi anda vaid kolm punkti, ütles eelmisel nädalal CIA asedirektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles