Bin Ladeni mantlipärijaks saab al-Zawahiri

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda uus liider Ayman al-Zawahiri.
Al-Qaeda uus liider Ayman al-Zawahiri. Foto: SCANPIX

Täna nimetas Al-Qaeda oma uueks pealikuks Ayman al-Zawahiri, kes tõotas, et džihaad USA ning Iisraeli vastu jätkub.

Al-Zawahiri hoidis pikka aega terrorirühmituses teist positsiooni, kuid olukord muutus pärast seda, kui USA eriüksuslased tapsid selle aasta mais bin Ladeni.

Al-Qaeda andis oma uuest juhist teada ühe islamistliku internetilehekülje vahendusel. Sinna üles pandud avalduses seisab, et võitlus jätkub, kuni kõik sissetunginud armeed lahkuvad islami territooriumilt, vahendab AFP.

«Me toetame allasurutud muslimeid võitluses korruptsiooni ning türannist liidrite vastu, kes on pannud meie rahva kannatama nii Egiptuses, Tuneesias, Süürias, Liibüas, Jeemenis kui ka Marokos», lisab avaldus.

Al-Qaeda uus liider al-Zawahiri on 60-aastane egiptlasest kirurg, kes on varjanud end sellest ajast peale, kui USA alustas 2001. aastal sõda terrorismi vastu.

Juba USA kõige tagaotsitavamaks meheks kuulutatud al-Zawahiri on istunud Egiptuses kolm aastat võitlustegevuse pärast vangis. Lisaks kahtlustatakse ta olevat segatud Egiptuse presidendi Anwar Sadat'i 1981. aastal toimunud tapmisse.

Surmamõistmise kartuses lahkus al-Zawahiri 1980. aastate keskel Egiptusest. Alguses peatus ta Saudi Araabias, siis aga suundus edasi Pakistani ning lõpuks jõudis Afganistani, kus liitus bin Ladeni vägedega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles